· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Na de pauze -  Spelen met drama, bewegen
 en muziek (+ CD)

 Reeks:

 

 Auteur:

 Kris Flameng

 Aantal blz.

 190

 Illustrator:

 Josine Van Schijndel, Stefaan Van Hul (foto's)

 ISBN:

 9789059328822

 Uitgever:

 Abimo

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 volwassenen

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 muzische vorming, drama, leren, spelen

 Prijs: €

 29,50

 

 

In een voorwoord pleit Kris Flameng vanuit zijn persoonlijke ervaringen voor het intense gevoel van creativiteit, voor het voortdurende zoeken naar en het ontdekken van het schone en voor een intense kunstbeleving zonder angst of remmingen.

Om dit te bereiken geeft hij in zijn boek een massa tools aan in de vorm van concrete oefeningen en spelopdrachten. Hij noemt het een etalage vol ideeën voor iedereen die kinderen begeleidt in het onderwijs  en daarbuiten.
In die etalage kan je vrij shoppen en je eigen menu samenstellen. Je kan er 1 activiteit uithalen, of verschillende activiteiten samenstellen naar een einddoel toe.
Als opstart vind je er opwarmers, energizers en ijsbrekers.
Daarna volgen concentratieoefeningen, oefeningen die het vertrouwen in jezelf en in de groep stimuleren en korte dramaspelletjes of -tussendoortjes.
Hierna volgen vele verschillende oefeningen, netjes opgedeeld volgens werkvorm als improvisatiespelen, vertellen, situatiespelen, rollenspelen, inspringspelen, maskerspelen, verkleedspelen, jabbertalk, poppenspelen, schimmenspelen, enzovoort.
Tot slot volgen ook nog wat ontspanningsspelen.
Kortom, een massa bruikbare oefeningen, helder uitgelegd en netjes in categorieën verdeeld.
De oefeningen worden vaak aangevuld met korte verhalen of liedjes en muziekjes die je allemaal terugvindt op de bijgeleverde CD. Deze werd gerealiseerd in samenwerking met
Peperbus vzw, een organisatie die actief is in de kunstensector, vooral in muziek, theater en beeldende kunst.
Mooi is dat ook de didaktiek stevig aan bod komt met tal van tips en aandachtspunten. Zoals hoe je omgaat met publiek en spelers, hoe en wat  je evalueert, waar en wanneer je aan drama kan doen en hoe, enz. ...
Dit alles wordt grondig voorafgegaan door een heldere theoretische omkadering: wat is spel en spelen en wat is theater, toneel en drama en wat zijn de verschillen? Hoe past drama in de brede muzische vorming en wat zijn de mogelijke doelstellingen? Wat is muzisch leren en hoe doorloop je een creatief en muzisch leerproces? Hoe pas je drama toe in de orthopedagogie? Als therapie? Enzovoort enzoverder.

Je ziet of beter leest het: een hele (kunstzinnige) boterham!... Netjes opgebouwd, helder uitgelegd en onmiddellijk bruikbaar.
Verplichte lectuur dus voor iedereen die kinderen begeleid tot creatieve, muzische 'wezens'! Voor iedereen dus die met kinderen te maken heeft...

 

Eric Vanthillo
november 2012


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:20 december, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012