· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Little Black spiders

 Reeks:

 

 Auteur:

 Ina Vandewijer, Patrice Toye

 Aantal blz.

 146

 Illustrator:

 Kristien Clerinckx, Ina Vandewijer (foto's)

 ISBN:

 9789059084391

 Uitgever:

 Davidsfonds / Infodok

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 tienerzwangerschappen, adoptie, opsluiting

 Prijs: €

 16,95

 

 

“Dag kindje van Katja, jouw mama ziet je graag. En ik ook. Jij bent zo gewenst! Je kunt je geen betere mama voorstellen! Tante Roxanne.”
Dit schrijft Roxanne in het dagboek van Katja op vrijdag 26 mei 1978. Het klinkt mooi, lief en teder. Maar de waarheid is anders. Die is kil en hard.
Want zowel Katharina (Katja) als Roxanne, en met hen nog acht andere tienermeisjes, zijn gewenst of ongewenst zwanger en leven zolang op de zolder van een klooster, verborgen voor de buitenwereld onder het gezag van zusters en enkele andere lekenhelpers. Bedoeling is dat zij daar hun zwangerschap uitzitten en dat zij na een anonieme bevalling hun leven weer opnemen als ervoor. Alsof er niets gebeurd is. Hun kind zal dan geadopteerd worden door kinderloze koppels, meestal van goede en bemiddelde afkomst.
Dit alles gebeurde hier echt in de jaren '70 en nog steeds zijn mensen op zoek naar hun biologische moeder of moeders naar hun kind van toen.
'Little Black Spiders' is daarop geďnspireerd en is tevens verfilmd door Patricia Toye.

Het verhaal leest als een dagboek. Het begint als de zeventienjarige Katharina wordt opgenomen in het klooster. Zij is een weesmeisje en op dat moment 5 maanden zwanger van Guy, haar leraar Grieks. Zij hoopt op een gouden toekomst samen met Guy en hun kind. Maar gaandeweg zal zij de waarheid ontdekken en zal er van dat toekomstbeeld niet veel overblijven. Zij zal zich echter niet snel gewonnen geven en vechten voor haar kind...
Het leven tussen de meisjes op de zolder is intens. Zij vluchten in een fantasiewereld vol romantiek waarin leugens en bedrog centraal staan. Dit maakt hun leven draaglijk. Maar regelmatig beukt de harde realiteit er op in.
Het verhaal laat zich zo ook lezen: intens en pakkend. De stijl is licht afstandelijk, waardoor de emoties nog harder binnenkomen bij de lezer, die zich vaak in de ongemakkelijke rol voelt van voyeur.
Je identificeert je moeiteloos met de meisjes en met hun onoverkomelijke lot.
Tussendoor is het boek verlucht met foto's uit de film en achteraan krijg je nog een kijkje achter de schermen ervan, door interviews met de 2 hoofdrollen, Katja en Roxanne, gespeeld door Line Pillet en Charlotte De Bruyne.

Een schrijnend verhaal dat je meesleept en door elkaar schudt. Dat je niet voor mogelijk houdt als realiteit, maar waarvan je weet, tot afschuw toe, dat het tot onze recente geschiedenis behoort.

 

Eric Vanthillo
december 2012


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:20 december, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012