· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Het ding en ik

 Reeks:

 

 Auteur:

 Shaun Tan

 Aantal blz.

 40

 Illustrator:

 Shaun Tan

 ISBN:

 9789045114095

 Uitgever:

 Querido

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uit…:

 Engels: Bart Moeyaert

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 The lost Thing

 AVI:

 

 Thema’s:

 verloren voorwerp, anders zijn, maatschappij

 Prijs: €

 14,95

 

 

“Dus je wil een verhaal horen? Vroeger kende ik er veel. Sommige waren zo grappig dat je het bijna in je broek deed van het lachen. Andere waren te verschrikkelijk voor woorden. Maar die kan ik me niet herinneren. Dus zal ik je iets vertellen wat ik nooit zal vergeten.”
Zo start dit bijzondere verhaal, waarin een jongen een ding vindt op het strand. Niemand, behalve hijzelf, ziet het. Terwijl het echt wel opvalt. Het heeft iets weg van een theepot, het heeft tentakels, er komen slangen en pijpen uit, het kan bewegen, ... Hij neemt het ding mee naar huis. Maar dat vindt zijn familie maar niks. Uiteindelijk vindt hij een bestemming voor het ding: het Ministerie van Restjes en Overschotten. Maar dat blijkt niet zo'n goede plek te zijn. Dankzij een raadselachtige tip vindt hij een betere plek waar het ding gelukkig kan zijn met vele andere dingen. En de jongen, die ziet soms nog wel eens vreemde dingen, maar blijkbaar minder en minder. Misschien omdat hij het te druk heeft met andere dingen?...

Dit mysterieuze prentenboek dateert in zijn originele versie van 2000 en het werd verfilmd. In de animatiefilm, die in 2011 bekroond werd met een Oscar voor beste animatie-kortfilm en vele andere prijzen,  is het mooi om te zien hoe het boek tot leven komt. (Zie link onder 'The lost Thing' bovenaan)
Het verhaal is helder en fascinerend. Het neemt je mee op sleeptouw doorheen de zoektocht naar een bestemming voor het ding.
Het hoofdpersonage, dat kroonkurken verzamelt, heeft iets gezellig 'knulligs'. In zijn loomheid zoekt hij wel naar oplossingen, maar het lijkt eerder dat de oplossingen naar hem toekomen. Hij roept veel sympathie op en je identificeert je moeiteloos met hem.
De prenten zijn van een weergaloze schoonheid. Grote en kleine illustraties met daartussen tekstblokken laten zich lezen als een strip. Herkenbaarheid en een verregaande surrealistische fantasie gaan hand in hand. Zoals we reeds gewend zijn van Tan, bouwt hij hier ook weer een eigenzinnige wereld vol grootse architectuur die voortdurend in beweging is via allerlei ingenieuze mechaniekjes. Het is een fascinerende wereld waarin je als kijker met plezier verdwaalt. De bruinige achtergronden met tekeningen en technische nota's versterken dit nog.
De Nederlandse vertaling verdient bij deze ook een extra vermelding. Want Moeyaert presenteert de tekst als was het een originele Nederlandse tekst. Met gebalde zinnen en de nodige speelsheid in het ritme en de woordkeuze. Deze speelsheid vind je ook terug in de prenten zelf waar hij hier en daar ook gepaste en gevatte vertalingen maakte.

Weer een meesterwerk van Tan dat in geen enkele boekenkast mag ontbreken. Daarom een stevige aanrader!

 

Eric Vanthillo
november 2012


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:28 november, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012