· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Groeten uit het ondergrondse

 Reeks:

 

 Auteur:

 Tine Mortier

 Aantal blz.

 51

 Illustrator:

 Esther Platteeuw

 ISBN:

 9789058388056

 Uitgever:

 De Eenhoorn

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 9

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 hedendaagse kunst, -educatie, creativiteit

 Prijs: €

 19,95

 

 

Dit boek is het sluitstuk van het drieluik 'Nooit voor altijd', een toegankelijk en laagdrempelig project van Kunstwerk(t) waarmee deze organisatie hedendaagse kunstwerken in de kijker plaatst als inspiratiebron voor kinderen om zelf kunst te ontdekken en te maken. 'Is beter nog ver' was het tweede deel in deze trilogie.

Deze keer selecteerden de makers 8 kunstwerken van hedendaagse Belgische kunstenaars en gaan ermee aan de slag. Zij sporen kinderen aan om goed te kijken naar de betreffende kunstwerken. Vanuit die observaties geven zij speelse opdrachten die vooral de fantasie aanspreken en leiden tot creatieve schrijfopdrachten.
De mysterieuze titel 'Groeten uit het ondergrondse' is afgeleid uit het kunstwerk 'Untitled' van Hannes Van Severen. Zijn doorgezaagde kast lijkt in de grond te zinken. Of wordt zij eruit geduwd? Tine Mortier associeert op dit werk met een verhaal over een bende rovers die per ongeluk de barones hebben ontvoerd naar het ondergrondse. Zij willen van haar verlost worden want de barones weigert om terug te keren naar de gewone (boven)wereld. Naar aanleiding van het werk volgen ook enkele creatieve opdrachten: Schrijf een 'elf' bij dit kunstwerk. Of schrijf een brief naar 'het ondergrondse' als antwoord op de brief van de rovers. Of als je geen zin hebt in een lange brief, kan je ook een sms verzinnen, of een chatbericht.
Deze werkwijze komt telkens terug, ook zo dus bij de andere 7 kunstwerken van Tinka Pittoors, Stief Desmet, Jan Fabre, Patrick Van Caeckenbergh, Peter Buggenhout, Tom Liekens en Sofie Muller.
Telkens lees je eerst een beknopte uitleg over de kunstenaar en het gekozen kunstwerk, zijn/haar drijfveren en inspiratiebronnen.
Daarna fantaseert Mortier er een verhaal bij. Deze korte verhalen associëren vrij op wat je ziet. Zij laten zich vlot voorlezen en stimuleren door hun eenvoud perfect de kinderen om zelf verhalen te verzinnen. Een goede aanzet tot creatieve taalbeleving dus.
Tot slot geven de makers nog meer speelse prikkels om de kinderen aan de slag te laten gaan. Fantasie en creativiteit doen hier talenten ontluiken. De diverse opdrachten zijn concreet en onmiddellijk uitvoerbaar. Tegelijkertijd zijn ze open genoeg om de individuele creativiteit te prikkelen en te stimuleren.
Platteeuw breng lucht en humor in het geheel met haar kinderlijk eenvoudige illustraties. Associërend op de inhoud van de kunstwerken en de verhalen, prikkelen zij je verbeelding.

 

Eric Vanthillo
november 2012  


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:28 november, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012