· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 No Deal

 Reeks:

 

 Auteur:

 Elle van den Bogaart

 Aantal blz.

 158

 Illustrator:

 (omslag) Marieke Oele

 ISBN:

 9789000313402

 Uitgever:

 Van Holkema & Warendorf

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 drugs, smokkel, chantage, vriendschap

 Prijs: €

 14,99

 

 

Simon veroorzaakt na een feestje een ongeval. Daarbij heeft hij gedronken, heeft hij geen rijbewijs en is de auto niet van hem. Om de zaak te regelen doet de eigenaar Simon een voorstel. Hij moet iets gaan ophalen in Suriname en het naar Nederland brengen. Dan zijn al zijn problemen opgelost. Simons moeder mag echter niets te weten komen. Simon moet leugens verzinnen en voelt zich daar niet goed bij. Als hij dan vertrekt, is dat het begin van een bijzonder stresserend gebeuren.

Al na enkele pagina’s voelt de lezer aan dat Simon wordt gemanipuleerd in een situatie waardoor hij alleen maar in de problemen kan geraken. Iets wat dan ook gebeurt. Dan blijft voor de lezer enkel nog over hoe hij zich uit de slag zal trekken en of het nog goed komt met hem en zijn moeder. Want zijn opdrachtgevers weten alles over hem en zetten hem zodanig onder druk dat hij alles doet wat zij hem opdragen. Eenmaal probeert hij een meisje te helpen dat eveneens in de macht van zijn opdrachtgevers moet handelen, maar verder doet hij braaf wat er hem wordt opgedragen. De spanning wordt vastgehouden doordat Simon in angst leeft dat het voor hem of zijn moeder fout afloopt en doordat hij in tijdsnood zit en alles snel moet vooruitgaan.
De personages blijven nogal oppervlakkig en de meeste gebeurtenissen zijn eerder voorspelbaar. Het verhaal heeft een enorme vaart en leest heel vlot.
In het slot zit een vrij ongeloofwaardige wending en het open ‘happy end’ mag de lezer naar eigen goeddunken invullen.
Goed voor een tijdje ontspannen leestijd maar ook niet meer dan dat.

 

Pol Van Damme
november 2012


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:22 november, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012