· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Josephina

 Reeks:

 

 Auteur:

 Jaap Robben

 Aantal blz.

 32

 Illustrator:

 Merel Eyckerman

 ISBN:

 9789058388094

 Uitgever:

 De Eenhoorn

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 5

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 grootmoeder, ouder worden, familie, dementie

 Prijs: €

 14,50

 

 

“Oma's zijn oud. Heel oud. Sommigen waren er al voordat de dinosaurussen bestonden.”
Zo begint dit verhaal over Josephina Florence ('een naam als een piano'), verteld door de ogen van haar kleinzoon.
Ook oma was ooit een babytje. Daarna werd zij een meisje met vlechten. Zij speelde altijd piano en miste zo vele opa's die verliefd op haar werden. Tot de ware opa met zijn kriebelbaard in haar straat kwam wonen en aanbelde. Het verliep precies zoals zij had gedacht. Zij werden verliefd, en oma werd een mama. Heel lang daarna kwam het jongetje, en werd oma eindelijk oma.
Nu is zij heel oud. Zij vergeet vaak namen van voorwerpen. Een koektrommel noemt ze dan een hoe-heet-dat-ook-alweer. Maar de koekjes die erin zitten blijven even lekker. In haar hoofd spelen vaak kinderen verstoppertje. Zij wil ze zoeken en roepen, maar weet niet wie er allemaal meedoet. Vaak slaapt zij, soms kijkt ze naar de piano, soms huilt ze. Op een ochtend vergat ze alles, wees naar het schilderij en zei dat ze daar later zou gaan wonen. Maar iedereen zegt dat oma's geen later hebben. Alleen maar vandaag en morgen en vroeger. Is dat wel zo?...

Over grootouders zijn al vele (prenten)boeken verschenen, maar dit springt er echt wel uit. Vooral door zijn eenvoud, zijn warmte en zijn respect.
De relatie tussen de beide personages doet je smelten. Zo eerlijk en oprecht zonder twijfel of oordeel, verteld met de nodige dosis kinderlijke verwondering en speelse naïviteit.
De tekst is licht poëtisch.
Hoewel het verhaal netjes de chronologie van het leven volgt, weet de auteur toch vaak te verrassen door onverwachte wendingen.
De illustraties passen perfect bij de stijl van het verhaal. Zij zijn al even zacht en geven goed die kinderlijke naïviteit of onschuld weer. Eyckerman tekent voorzichtig een realiteit die je sympathie oproept en kleurt die in met zachte tinten. Tal van details geven aan die realiteit een 'touch' waardoor zij deze gaan overstijgen.
Mooi hoe zij de voortgang van de tijd suggereert door voorwerpen of kleuren steeds terug te laten keren, zoals de dinosaurussen en de geruite patronen van het kleed of de schort of de blouse.

Dit is een prentenboek voor jong en (heel) oud om te koesteren. Niet revolutionair of schokkend, maar juist heel intiem en dicht op je emotie. Een boek met een warm hart. Een aanrader.

 

Eric Vanthillo
november 2012


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:22 november, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012