· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Iets

 Reeks:

 

 Auteur:

 Geert De Kockere

 Aantal blz.

 48

 Illustrator:

 Inge Bogaerts

 ISBN:

 9789401404457

 Uitgever:

 Lannoo

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 8

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 schepping, ontstaan, groeien, liefde, evolutie

 Prijs: €

 16,99

 

 

In het begin was er alleen maar water en in dat water lag Moer, een reuzin. Op een dag kwam er iets uit het water gekropen van tussen haar benen, en zo kwam Iets ter wereld. Toen Iets in de neus van Moer kroop als in een grot, moest zij ontzettend niezen. Een explosie volgde en zo ontstonden de werelddelen en de eilanden. Met op één ervan Iets. In het begin kroop hij rond. Maar al snel kreeg hij handen en voeten en ging hij rechtop lopen om bij het eten in de boom te kunnen. Zijn handen groeiden en werden bedreven in het maken van allerlei handige voorwerpen. Vliegen lukte hem jammer genoeg niet. Maar zwemmen des te beter. En zo ontdekte hij een ander eiland. Met daarop Iets Anders. Iets en Iets Anders hadden het goed samen in hun huis. Later floepte Iets van Niets uit de buik van Iets en hun huis werd een thuis. Iets van Niets groeide als kool en werd groter en groter terwijl Iets en Iets Anders ouder en ouder werden. Op een dag vertrok Iets van Niets met zijn boot over de zee. Naar waar was niet geweten, maar wel dat hij ergens zou aankomen en dat daar ook Iets zou zijn en Nog Iets en Weer Iets en ... Op een bepaald moment zou Iets willen duidelijk maken dat hij niet niets was en hij zou zich voortaan Iemand noemen. Iemand die leefde en een ziel had.
Zo ging het en zo gaat het nu nog steeds ...

De Kockere schreef met poëtische pen dit originele en verbazingwekkende scheppingsverhaal. In zijn eigengereide stijl creëert hij een wereld uit het niets die evolueert naar de herkenbare wereld waarin we vandaag leven.
Het is een verhaal dat zich traagjes laat 'proeven' en dat je doet verwonderen over de schoonheid van de evolutie, het leven en de liefde.
Hij maakt het zichzelf en de lezer niet gemakkelijk door te jongleren met en te variëren op het woord 'iets', maar tegelijkertijd maakt dit het verhaal ook bijzonder.
Dit alles is vormgegeven in een luchtig boek van groot formaat dat respect afdwingt, met bontgekleurde illustraties die van de pagina's afspetteren. Bogaerts schildert en tekent zich een wereld bij elkaar die je niet in één blik kunt vangen. Zij mengt abstractie met herkenbaarheid, fantasie met realiteit. Haar composities zijn soms luchtig en transparant, soms barok en overladen.
Het zijn, net als de tekst, prenten die zich laten ontdekken en die hun geheimen beetje bij beetje prijsgeven.

Dit is geen eenvoudig prentenboek dat je zomaar even leest en bekijkt, maar een boek dat om begeleiding en tijd vraagt. Eens je je erdoor laat grijpen, ontdek je een eigenzinnige wereld die je verbaast en verwondert.

 

Eric Vanthillo
november 2012


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:22 november, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012