· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Dag boek, dag zon, dag koek

 Reeks:

 

 Auteur:

 Ingrid Godon

 Aantal blz.

 20

 Illustrator:

 Ingrid Godon

 ISBN:

 9789401404372

 Uitgever:

 Lannoo

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 2

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 dag, leven, familie, peuter, woordjes

 Prijs: €

 9,99

 

 

Met veel kleur en fantasie vat Godon de dag van een peuter samen in 8 herkenbare taferelen, netjes gevat binnen 2 gedichten op maat van het doelpubliek.
Het kartonboek vangt aan met 'Weer eens', een speels gedicht van Bart Moeyaert waarin hij de dingen van de dag bezingt en begroet.
Eindigen doet het met 'Schone handjes' van Miep Diekman waarin het bed de kleine ukkepuk verwelkomt voor een lange nacht lekker samen.
Hiertussenin volg je chronologisch de drukke dag van het ik-persoontje: als hij opstaat naast zijn paddestoellampje, schijnt de zon al door het slaapkamerraam (Goeiemorgen). Mama helpt hem bij het wassen (Spet spat!). Ontbijten met mama en papa is gezellig (Smakelijk!). In de creche leest de juf verhaaltjes voor (Fijn samen). Dan met mama naar de boekhandel en later feesten met opa voor zijn verjaardag (Hoera voor opa). Daarna nog even langs de bibliotheek en tenslotte met het nieuwe boek knus met papa in bed (Slaapwel).
Elk tafereel bestaat uit één paginagrote prent aan de linkerkant en op de rechterpagina de verschillende voorwerpen los van elkaar met het woord erbij.
De ondertitel van dit kartonboek is tenslotte niet voor niets 'Mijn dag in woorden'.
De eenvoudige tekenstijl van Godon past hier perfect bij. Zij tekent aandoenlijke figuren die je herkent en voegt details toe aan de prenten die bijzonder leuk zijn om te ontdekken. Ook mooi hoe zij doorheen alle prenten de (onmisbare) knuffel steeds aanwezig laat zijn.
Kijken, aanwijzen, zoeken, vinden, lezen, ontdekken, fantaseren, ... In al zijn eenvoud biedt dit boek je vele mogelijkheden om samen met je peuter te delen.

 

Eric Vanthillo
november 2012


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:22 november, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012