· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Sommige dingen (vallen in het water)

 Reeks:

 

 Auteur:

 Roel Verniers, Clara Van Den Broek

 Aantal blz.

 199

 Illustrator:

 Roel Verniers, Philip Paquet

 ISBN:

 9789460011702

 Uitgever:

 Vrijdag

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 16

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 afscheid, sterven, gezin, leven, filosofie, fabel

 Prijs: €

 19,90

 

 

In september 2011 overleed Roel Verniers op veel te jonge leeftijd (37 jaar) aan kanker. Hij was een bevlogen en veelzijdig theaterman, schrijver, inspirator, organisator, levensgenieter, ...
Net een jaar later spelen zijn vrouw Clara en hun kinderen Anaïs en Wolf een muzikale theatervoorstelling als een soort verwerking van hun jaar zonder man/papa. Een louteringsproces in de vorm van een dierenfabel.

Dit boek is er een neerslag van. Maar ook zoveel meer. Het bestaat uit 4 delen.
Het eerste deel ('Een leven in boeken') is de weergave van het gesprek tussen Roel en Friedl' Lesage voor Radio 1, drie maanden voor zijn dood.
Het is een intens, warm en openbarend gesprek over lezen, boeken en poëzie en hoe deze zijn leven beïnvloedden. In dit deel leer je Roel kennen als een zoekend en kwetsbaar man. Als een vader die zijn gezin en het leven omarmde.
Het tweede deel ('Vallen') bestaat uit de 9 colums die hij schreef voor De Morgen tussen 11 mei en 14 september 2011. Hierin schreef hij op een rake manier over zijn ziekte en hoe deze zijn leven beheerste. Emotioneel maar met de nodige relativering en een soms wat absurde, droge humor. Je voelt je als lezer dicht betrokken bij het intensieve proces dat hij en zijn naaste omgeving doormaakten.
In het derde deel ('Sommige dingen') lees je gedichten die Roel schreef bij de geboorte van zijn dochter Anaïs. Het zijn gevoelige kleinoodjes en verrassende poëtische gedachtenspinsels over het leven en alles eromheen. Soms vluchtig, soms raak. Vaak speels en licht filosofisch.
Het vierde deel ('Sommige dingen vallen in het water') is de tekst van de theatervoorstelling die Clara schreef. Het is een aangrijpende fabel in 3 delen waarin een gelukkige familie zilvermieren (papa, mama en 2 kinderen) overvallen wordt door een regenvloed die hun ganse huis wegspoelt. Uiteindelijk is er alleen nog zee en wordt vader mier verzwolgen door het woeste water. Mama mier en de 2 kinderen klampen zich vast aan elkaar en aan een stronk en moeten zich drijvende zien te houden zonder vader.

Het geheel geeft een stem aan de man die velen hard missen. Het geeft een inkijk in wie hij privé was en hoe hij zijn gezin en zijn omgeving inspireerde en begeesterde.
Tegelijkertijd word je als lezer overmand door zoveel moed en kracht die zijn vrouw en kinderen opbrengen om de leegte te verwerken en te dragen.
Dit boek en de voorstelling maken levend wat dood is. Taboes worden doorbroken en private stemmingen worden gedeeld. Velen zullen hier kracht uit putten. Een terecht eerbetoon aan de man wie Roel Verniers was, en ook aan zijn vrouw en zijn kinderen die zonder hem verder moeten.
Vandaar meer dan een terechte, stevige aanrader.

 

Eric Vanthillo                                                                                               
oktober 2012


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:31 oktober, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012