· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Strijd om de kathedraal

 Reeks:

 

 Auteur:

 Jacques Vriens

 Aantal blz.

 187

 Illustrator:

 (omslag) Laurence Mouton/PhotoAlto,vm

 ISBN:

 9789000305254

 Uitgever:

 Van Holkema & Warendorf

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 

 AVI:

 9

 Thema’s:

 15de eeuw, bouwen, blindheid, vriendschap

 Prijs: €

 13,99

 

 

Thies is de zoon van bouwmeester Sybrandt. Hij wil later liever toneelspeler worden in plaats van zijn vader op te volgen bij de bouw van de kathedraal. De lessen die hij bij de monniken in het klooster volgt, kunnen hem dan ook maar matig boeien. Op een dag ontmoet hij Mette, een blind meisje. Zij wil dat Thies haar alles vertelt over wat hij ziet en ook over de kathedraal wil ze alles weten. Hij ‘schildert’ het bouwwerk in haar hoofd. Sabotage aan het bouwwerk haalt Mettes leven helemaal overhoop. Thies komt voor haar op, maar dat willen zijn vader en zijn moeder niet. Blindheid is een straf van God, wordt er verteld. Thies is echter vast besloten Mette te helpen en gaat daarmee in tegen de regels van zijn vader.

Het verhaal van Thies en Mette is slechts de ‘verpakking’ om de bouw van een middeleeuwse kathedraal en het leven er rondom te kunnen vertellen aan de lezer. De lezer krijgt geschiedenisles in de vorm van een verhaal. Dat alleen kan de lezer uiteraard niet geboeid houden, dus heeft de auteur er twee kinderen doorheen geweven die elkaar met vallen en opstaan – soms letterlijk – beter leren kennen en waarderen. Toch komen beiden veel moderner over dan jongeren uit de 15de eeuw. Thies komt geregeld in aanvaring met zijn vader. Dit in tegenstelling met zijn soms onderdanige houding tegenover zijn vader. Mette is dan wel blind, maar zeker niet verlegen. Zij komt onvervaard uit voor haar mening en zet die al dan niet hardhandig kracht bij. Maar ook zij moet soms buigen voor geslepen en doorwinterde volwassen. Deze dubbele houding van de jongeren doet het verhaal soms wankelen.
Veel spanning is er in het verhaal niet aanwezig. Net zoals de bouw van de kathedraal vordert het langzaam maar zeker. Het slot is dan ook ietwat voorspelbaar en bijna zeemzoet.
Voor liefhebbers die de bouw van een middeleeuwse kathedraal nauwgezet willen volgen.

 

Pol Van Damme
oktober 2012


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:30 oktober, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012