· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Raak me dan, als je kan

 Reeks:

 

 Auteur:

 Siska Goeminne

 Aantal blz.

 101

 Illustrator:

 (omslag) Lieze Roels

 ISBN:

 9789058387653

 Uitgever:

 De Eenhoorn

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 

 AVI:

 7

 Thema’s:

 relatie, eenzaamheid, probleem

 Prijs: €

 14,95

 

 

Rune ziet Simon de eerste keer op het strand. Hij intrigeert haar, maar Simon laat zich niet snel benaderen. Langzaam lukt het haar om zijn wereld binnen te dringen. Maar Simon heeft nog andere, donkere kanten. Daar kan Rune niet tegenop. Lukt het hem om van Rune te houden en lukt het Rune om bij hem te blijven?

In dit vrij korte verhaal vertelt de auteur op een heel gevoelige en aparte manier de relatie tussen een meisje dat zich wat verloren voelt tussen haar vader en moeder, die gescheiden leven en een jongen die erg in zichzelf gekeerd leeft en niet weet hoe hij met zijn leven verder moet. De lezer wordt ook verondersteld tussen de regels door te lezen om het verhaal helemaal te kunnen smaken. Op een fragiele manier verwoordt de auteur de gevoelens van deze beide – eerder breekbare – jongeren. Beiden blijken er alleen voor te staan. De ouders van Simon leven naast elkaar en lijken geen interesse in Simon te hebben terwijl ook Rune zich wat verloren voelt, niet alleen omdat haar ouders gescheiden zijn, maar ook omdat haar vader in de gevangenis zit. Ze worstelt met de vraag of ze nog van hem kan houden als vader.
Dat beide jongeren dan herkenning bij elkaar vinden, lijkt in eerste instantie een steun, maar later blijkt het toch niet zo eenvoudig en wordt hun relatie een probleem voor Simon en een zware last voor Rune. Toch kent het verhaal een open, optimistisch slot.
Het verhaal heeft ook een bijzondere lay-out. Hier en daar is er een lege bladzijde. Er zitten grijze bladzijden tussen en enkele zwarte pagina’s met witte druk die allemaal de sfeer van het verhaal benadrukken. Er zijn ook twee zwart-wit foto’s opgenomen om de plaats van het gebeuren duidelijk te maken.
Een gevoelig verhaal over twee eenzame jongeren die zich tot elkaar voelen aangetrokken en met vallen en opstaan hun leven aan elkaar verbinden.

 

Pol Van Damme
augustus 2012


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:26 september, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012