· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Mijn opa en ik en het varken Oma

 Reeks:

 

 Auteur:

 Marjolijn Hof

 Aantal blz.

 103

 Illustrator:

 Judith Ten Bosch

 ISBN:

 9789045111889

 Uitgever:

 Querido

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 5 (voorlezen)
 + 8 (zelf lezen)

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 grootvader, kleindochter, varken, leven,
 plezier

 Prijs: €

 13,95

 

 

In 12 aandoenlijke verhaaltjes schetst Marjolijn Hof een warme, integere relatie tussen een opa, zijn kleindochter (de ik-persoon) en hun varken met de originele naam 'Oma' (“Want een oma kunnen we goed gebruiken en het woord 'varken' doet haar verdriet.” zegt opa).
Als opa pannenkoeken bakt, kan hij er niet mee stoppen. Eerst vult de keuken en later het ganse huis zich met pannenkoeken, stapel na stapel. Wie gaat dit allemaal opeten? Daar weet opa wel raad op.
Hij kan geen ruziemaken, want hij is veel te blij dat zijn meisje komt logeren. Maar als hij boos wordt, zijn er geen grenzen meer en kan het dagen duren. Of is het allemaal maar geveinsd? ...
Als het meisje hem voorbereid op haar oude dag (dat zij dan niet meer zal kunnen komen logeren), gaat opa op in diep gepeins. Maar snel ontdekt hij de voordelen van een schootcomputer en het eindeloze internet ...
Enzovoort, enzovoort, ...
Steeds terugkerende gebeurtenissen zijn de gezellige chocomelk- of theemomenten met stroopwafels, de spelletjes ganzenbord en het heen-en-weer-slootje-springen.

Elk verhaaltje is een plezier om te lezen of om voor te lezen en samen van te genieten. De toon is helder en gevat. De inhoud gevarieerd en origineel.
De karakters van de drie personages zijn verrassend ongewoon en toch geloofwaardig. Want vaak is het de kleindochter die haar opa tot de orde moet roepen. Hij nestelt zich graag in fantasieën en houdt er niet van om zich te moeten schikken naar de conventies. Maar de kleindochter kan ook niet zonder de hulp van haar opa. Wie zorgt voor wie en wie leidt wie? ...
De gebeurtenissen zijn geen grote heldendaden of avonturen, maar miniatuurtjes uit het gewone leven waaraan de auteur een originele twist geeft waardoor zij vaak onverwacht uit de hoek komen.
De sobere illustraties zijn wisselend. Soms illustreren zij puur het verhaal, terwijl zij er ook soms een meerwaarde aan geven. In fijne zwart-wit-inktlijnen verluchten het geheel op gepaste wijze. Het mooist zijn zij als zij de realiteit overstijgen en dromen of wensen omzetten in heldere plaatjes die je zou willen koesteren.

Een verrassende aanrader vol verwondering en plezier voor groot en klein, die in 2012 bekroond werd met de Vlag en Wimpel van de Griffeljury in de categorie 'vanaf 6 jaar'.

 

Eric Vanthillo                                                           
september 2012


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:26 september, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012