· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Het megagrote uitklapboek – Natuurlijke
 geschiedenis van het leven op aarde

 Reeks:

 Tirion Natuur

 Auteur:

 Christopher Lloyd

 Aantal blz.

 14

 Illustrator:

 Andy Forshaw

 ISBN:

 9789052108742

 Uitgever:

 Tirion

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uit…:

 Engels: Tirion Uitgevers

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 The What on Earth? Wallbook of Natural   History

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 aarde, leven, natuur, geschiedenis

 Prijs: €

 14,95

 

 

Niet zo lang geleden verscheen van dezelfde makers bij Uitgeverij Moon: 'Het wie-wat-waar-wandboek' over de menselijke geschiedenis van de aarde.
Beide boeken zijn qua vorm gelijkaardig: zij lijken op een extra-large-boek van 43 cm bij 30,5cm en als je ze openvouwt krijg je één lange strook van 240 cm die je kan ophangen aan de muur.
Aan de ene zijde zie je miljarden jaren natuurlijke geschiedenis in een overzichtelijke tijdsband vol kleur en herkenbare tekeningen, aan de achterzijde lees je boeiende achtergrondinformatie.

De tijdsband begint 4,5 miljard jaren geleden tijdens het Hadeïcum, waar de eerste tekenen van leven verschenen in de oceanen.
Dit eerste leven zie je evolueren doorheen de tijd, zowel in het water, op het land als in de lucht.
Ondertussen zie je ook de planten en bomen evolueren.
Verbazingwekkend hoe de makers erin geslaagd zijn om dit alles overzichtelijk en helder weer te geven in één lange strook. Je ziet duidelijk hoe tegelijkertijd verschillende levens evolueren en je verbaast je soms over hoe oud sommige dieren al zijn die nu nog leven.
Bovenaan zie je de evolutie van de aarde doorheen de geologische tijdvakken, van het Hadeïcum tot het Antropoceen nu. Met daarbij de wereldgemiddelde temperatuur vergeleken met het heden. Zo zie je hoe de gemiddelde temperatuur schommelt boven of onder het nulpunt: ijstijden en opwarmingen wisselen elkaar af.
Onderaan dit alles staat de notering van de tijd. In het begin staat elke centimeter voor een hele lange periode (1cm = 0,25 miljard jaar), terwijl op het einde precies dezelfde afstand staat voor slechts 20 jaar. De evolutie in een stroomversnelling ...
Achteraan lees je chronologisch over de natuurwetenschappen en de evolutie van het leven op aarde. Dit alles in heldere teksten in overzichtelijke kolommen: hoe de Grieken in de Oudheid (370 VC) het leven bestudeerden, hoe in 79 NC de eerste encyclopedie ontstond door de Romeinse wetenschapper Plinius, hoe de wijsheid zich wereldwijd ontwikkelde en verspreidde, enzovoort ... tot en met deze tijd waarin de 'codekrakers' DNA-patronen in beeld kunnen brengen en over de toekomst die er veelbelovend uitziet omdat er nog steeds zoveel vragen onbeantwoord zijn.

Deze unieke, rijkelijk geïllustreerde tijdbalk is een gegadigde en uiterst uitgebreide bron van informatie voor elke wetenschapper/geschiedkundige in spe.
Een must in elke klas van de lagere school en thuis voor de (jonge) liefhebber van geschiedenis en natuur.

 

Eric Vanthillo
september 2012


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:26 september, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012