· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Het kleine paradijs

 Reeks:

 

 Auteur:

 Jef Aerts

 Aantal blz.

 176

 Illustrator:

 (omslag) Korneel Detailleur

 ISBN:

 9789045113609

 Uitgever:

 Querido

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 sprookje, opsluiting, muur, missen, familie

 Prijs: €

 13,95

 

 

Twaalf jaar lang wist haast niemand dat Lilita, het hoofdpersonage van dit sprookjesachtige verhaal, bestond. Zij leefde al die tijd met haar moeder teruggetrokken in de wilde natuur.
Waar haar ouders ooit de levensboom hadden geplant, was de stad Barnstad ontstaan. De stad waar het leven te mooi was, te afgemeten en te verstikkend.
Omdat moeder steeds verder wilde wandelen, springen, zoeken en dansen, bouwde vader een onmetelijke hoge muur rond de stad. Toen zij op een nacht vertrok (en zwanger was van Lilita) sloot vader de poort van de stad definitief. Het werd een versterkte vesting waar niemand nog in en uit mocht. Buiten de muren was de ruwe natuur en troepten mensen samen die honger leden en arm waren, in de stad leek het een 'paradijs'.
Tot het kunstmatige, geïsoleerde stadsleven verstoord wordt door de inmenging van buitenaf. Want Lilita, die haar vader wil vinden, weet door de muur heen te dringen, met de hulp van een reuzenschildpad...

De auteur wisselt realiteit en fantasie voortdurend met elkaar af tot een verhaal dat zich laat lezen als een sprookje of een parabel over isolatie en opsluiting en over vrijheid. Je vindt er tal van referenties in terug zoals het scheppingsverhaal, het opdelen van staten door een muur, de discrepantie tussen cultuur en natuur.
De personages lijken op herkenbare archetypes.
Het verhaaltempo wisselt voortdurend. Soms mijmerend/filosofisch, een andere keer spannend. Soms verliest het zich in details, een andere keer sleept het je mee in zijn poëtische toon.

 

Eric Vanthillo
september 2012


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:26 september, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012