· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 De ontdekking van Fleur

 Reeks:

 

 Auteur:

 Reine de Pelseneer

 Aantal blz.

 109

 Illustrator:

 Hilde Schuurmans

 ISBN:

 9789059328853

 Uitgever:

 Abimo

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 9

 Originele titel:

 

 AVI:

 7

 Thema’s:

 buitenleven, vriendschap, geheim, buren

 Prijs: €

 13,50

 

 

Fleur is net verhuisd van de drukke stad naar een huisje op het platteland. Maar dat zint Fleur niet, want hier valt niets te beleven. Haar ouders prijzen het huisje en de omgeving de hemel in, maar Fleur mist haar vriendin en de dansschool. Dan ontmoet ze Sam, de buurjongen die op de nabij gelegen boerderij woont. Sam is echter erg afstandelijk. Fleur kan moeilijk tot hem doordringen. Maar als Fleur op haar kamer een brief voor Sam ontdekt van een zekere Nena is ze nieuwsgierig. Wanneer Fleur daarover iets tegen Sam zegt, reageert hij erg vreemd. Daar wil Fleur meer over weten.

Dit eenvoudige verhaal komt levensecht over bij de jonge lezer. Zich vervelen als er niets leuks is om te doen, een jongen die weinig contact wil, een speurtocht naar een mogelijke schat, in een tent overnachten enzovoort. Het zijn allemaal gewone dingen die kinderen kunnen meemaken en heel herkenbaar overkomen. Ook de reactie van de ouders komt realistisch over. Zij trachten Fleur op te beuren, maar hemelen ondertussen het buitenleven op en komen duidelijk op voor een ecologische levenshouding. Ze wonen wel naast een boerderij die dieren houdt om als slachtvee te verkopen. Dat vraagt dan natuurlijk om een confrontatie, al verloopt die heel erg gemoedelijk.
Het verhaal is in een eenvoudige taal geschreven en heeft duidelijk als doel de lezer iets bij te brengen zonder dat hij/zij daar erg in heeft. De ‘lessen’ die in het verhaal verwerkt zijn, zitten goed ‘verpakt’ in het verhaal en kabbelen rustig mee met het verhaal. Heel veel spanning zit er niet in het verhaal. Het draait voornamelijk rond Fleur die wil uitzoeken wat er met Sam aan de hand is. Dat zij daarin iets té ver gaat en Sam kwetst, beseft ze pas achteraf. Ze ziet haar fout in en tracht het dan ook terug goed te maken. Nóg een les die in het verhaal verwerkt zit.
Het boek heeft een hele ruime bladspiegel. Het grote lettertype vergemakkelijkt het lezen en een aantal zwart-wit illustraties maken het verhaal aantrekkelijk.
De gebruikte woordenschat kan voor sommige lezers soms nog een probleem vormen, terwijl de illustraties dan weer voor een nog jonger publiek lijken te zijn.
Een klein, leuk verhaaltje waarin enkele ‘levenslessen’ verwerkt zijn.

 

Pol Van Damme
september 2012


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:26 september, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012