· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Verlaten

 Reeks:

 

 Auteur:

 Annejoke Smids

 Aantal blz.

 331

 Illustrator:

 John Rabou

 ISBN:

 9789021670089

 Uitgever:

 Ploegsma

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 18de eeuw, zeilvaart, overleven, eiland

 Prijs: €

 18,95

 

 

Amsterdam, 1733. Na een stommiteit van Vincent, zoon van een rijk VOC-koopman, wordt hij naar Batavia gestuurd. Aan boord van het schip ontdekt Vincent dat er vreemde dingen gebeuren. Er worden handelswaren achterovergedrukt en stiekem voor eigen rekening verkocht. Vincent gaat op onderzoek uit, maar dat wordt hem niet in dank afgenomen. Hij wordt achtergelaten op een onbewoond eiland. Daar moet Vincent zien te overleven, maar als verwende koopmanszoon is dat niet eenvoudig. Op een dag gebeurt er iets dat hij zich nooit had kunnen voorstellen.

Dit avonturenverhaal lijkt wat op een aangepast ‘Robinson Crusoe’-verhaal: alleen achtergelaten worden op een onbewoond eiland en daar moeten zien te overleven. Toch heeft dit verhaal iets meer. Door zijn verblijf op het eiland verandert de verwende koopmanszoon in iemand die leert om te overleven, waardering opbrengt voor kleine dingen en de natuur en zo de wereld vanuit een ander oogpunt leert bekijken. Door die onverwachte gebeurtenis leert Vincent ook wat voor persoon hij echt is, naar anderen toe. Het verhaal kent een happy-end waarin het rechtvaardigheidsgevoel van Vincent sterk naar voren wordt gebracht.
De auteur weet de lezer te boeien met dit avonturenverhaal, waar de romantische toets en Vincents jaloersheid ook een belangrijke rol spelen. Het verhaal maakt ook duidelijk dat voor een beperkte groep mensen het reizen per schip naar verre oorden in die tijd ook in heel wat comfortabelere omstandigheden kon verlopen dan voor de gewone matrozen.
Een onderhoudend verhaal dat de lezer een aantal boeiende leesuren verschaft.

 

Pol Van Damme
augustus 2012


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:21 september, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012