· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Het heksenalfabet

 Reeks:

 

 Auteur:

 Caitlin Kittredge

 Aantal blz.

 457

 Illustrator:

 (omslag) Rebecca Massey/Trevillion Images

 ISBN:

 9789048813377

 Uitgever:

 Moon

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uit…:

 Engels: Lia Belt en Moon

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 The Iron Thorn

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 fantasy, zoektocht, vriendschap, avontuur

 Prijs: €

 18,95

 

 

 

Als Aoife op de kostschool waar ze verblijft een briefje krijgt van haar verdwenen broer om het heksenalfabet te zoeken en zichzelf te redden, gaat ze met de hulp van haar beste vriend op zoek naar haar ouderlijk huis. Het is een gevaarlijke tocht want zij is mogelijk de drager van het Necrovirus, dat volgens de proctoren aan de basis ligt van alle ketterij die zich in het stadje Lovecraft voordoet. Haar vlucht lukt, maar dat is pas het begin van vele problemen.

Dit bizarre verhaal speelt in een onwezenlijke wereld waarin ‘proctoren’ de plak zwaaien, magie als ketterij fel wordt bestreden en er demonen rondsluipen die het op menselijk bloed hebben gemunt.
Het stadje Lovecraft leeft dankzij ‘de machine’ waar alle energie die nodig is wordt opgewekt. Aoife is de spreekwoordelijke zandkorrel. Maar vooraleer het zover is maakt ze heel wat vreemde avonturen mee en moet ze wennen aan de haar omringende magie waarin ze als aankomende en studerende wetenschapper nooit in heeft geloofd. Haar vriend en de gids die hen zal leiden vormen een stel apart die volledig elkaars tegenpool zijn. Ze zijn als kat en hond tegen elkaar en dingen allebei naar de hand van Aoife. Is de één zorgzaam en beschermend dan is de ander stoer en brutaal eerlijk.
Het is even wennen om in dit verhaal te komen dat een nogal barokke en oude Victoriaanse wereld schetst. De sfeer is onaangenaam, nooit rustig en Aoife rolt van de ene gevaarlijke gebeurtenis in de andere. De lezer krijgt de indruk dat de zon er nooit schijnt, dat er overal gevaar dreigt en de bewoners gebukt gaan onder de tirannie van de proctoren.
In de tweede helft van het verhaal nemen de wendingen bijna groteske vormen aan. De lezer moet echt bereid zijn om in die demonische wereld mee te gaan, anders zal hij/zij het boek snel naast zich neerleggen. Magie, plotselinge verhaalwendingen en enkele spectaculaire gebeurtenissen brengen het verhaal naar een finale waarbij dit verhaal stopt en het wachten is op het vervolg. Tenminste voor diegenen die zich thuis voelen in die bizarre werelden, duistere magie en plotse verhaalwendingen.
Een heel apart verhaal dat een bepaalde leesgroep wel zal aanspreken.

 

Pol Van Damme
september 2012


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:20 september, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012