· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 De dag dat Connor verdween

 Reeks:

 

 Auteur:

 Harm Tilstra

 Aantal blz.

 128

 Illustrator:

 (omslag) Studio Clavis

 ISBN:

 9789044815078

 Uitgever:

 Clavis

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 11

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 Ierland, levensvragen, gezin, vriendschap

 Prijs: €

 14,95

 

 

Maeve woont in een klein Iers dorp waar haar ouders een supermarkt runnen. Haar oudere broer en zus helpen in de zaak, maar Maeve probeert daar zoveel mogelijk onderuit te komen. Ze heeft ook nog een broer Connor, die in zijn eigen wereldje leeft. Als Maeve alleen wil zijn, trekt ze de onherbergzame en verlaten moerassige natuur in. Daar ontmoet ze een vreemde man. Langzaam groeit er vertrouwen tussen beide en delen ze met elkaar hun levensverhalen. Maeve vertelt over een geheimzinnig gebeuren van lang geleden. Maar dan slaat het noodlot toe.

In dit vrij korte verhaal tracht de auteur een bepaalde sfeer op te bouwen door de geheimzinnige Maeve verhalen te laten (be-)denken over een steencirkel in de bergen en het verhaal dat ze vertelt aan de vreemdeling. Door een aantal beeldrijke bewoordingen probeert hij die sfeer te vergroten. Helaas komt dit bij de lezer niet echt over. Het verhaal van de vreemdeling komt ook al niet helemaal geloofwaardig over en het noodlot slaat zo laat toe dat het verhaal abrupt eindigt en de lezer verweesd achterlaat.
De verschillende personages blijven eerder oppervlakkig geschetst. De hardwerkende ouders hebben blijkbaar weinig zeggenschap over Maeve, die zich op haar voetbalkwaliteiten richt en anders in de natuur verdwijnt. Telkens Maeve de steencirkel passeert, ‘ziet’ ze een ander verhaal bij die cirkel. Het is onduidelijk of ze dit fantaseert of dat ze ‘beelden’ ziet van vroegere gebeurtenissen. In dit licht is het ook niet duidelijk of haar bloederig en wreed verhaal dat ze aan de vreemdeling vertelt op een legende steunt of dat ze het zelf heeft verzonnen (al wordt dit na het verhaal in een voetnoot verduidelijkt).
Voor haar broer Connor kan Maeve wel iets betekenen. Het wordt niet verwoord maar de lezer moet tussen de regels door verstaan dat Connor heel erg autistisch is. Op andere momenten is het ook niet duidelijk waarom Maeve doet wat ze doet. De vreemdeling in de bergen bulderlacht en roept alsof er iets mis is met zijn gehoor. Ook dit heeft weinig van doen met het verhaal. Dat beiden vriendschap sluiten en elkaar dingen vertellen, komt nog het meest geloofwaardig over.
Een wat tegenvallend dramatisch verhaal met de Ierse natuur als decor.

 

Pol Van Damme
augustus 2012


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:20 september, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012