· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Yuma

 Reeks:

 

 Auteur:

 Kirstin Vanlierde

 Aantal blz.

 230

 Illustrator:

 (omslag) Ocean/Corbis

 ISBN:

 9789059084315

 Uitgever:

 Davidsfonds/infodok

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 toekomst, vooroordelen, overleg, anders zijn

 Prijs: €

 15,95

 

 

Ver in de toekomst. De aarde ziet er helemaal anders uit, de mensen leven in geïsoleerde gemeenschappen, moderne technologie is slechts beperkt beschikbaar. Sequoia is ontsnapt uit het ondergrondse Eden waar een hoogtechnologische maatschappij de Buitenwereld voor onleefbaar houdt. Sequoia heeft het vertrouwen van enkele leidende figuren weten te winnen en moet nu alles op alles zetten om een overleg tussen beide maatschappijen tot een goed einde te brengen. Een quasi onmogelijke opdracht want volgens een legende van de Buitenwereld zal een demon uit de onderwereld hun wereld willen vernietigen.

Dit is het vervolg op het bijzonder boeiende boek ‘Sequoia’. Het is echt noodzakelijk om eerst het eerste deel te lezen om van dit verhaal ten volle te kunnen genieten. Dit verhaal gaat gewoon verder waar het eerste eindigde en weet de lezer geboeid te houden tot het einde. De auteur weet de gebeurtenissen en evoluties in en tussen beide maatschappijen heel goed te verwoorden. De taak die Sequoia krijgt om overleg op te starten wordt minutieus uitgewerkt. De slappe koord waarop Sequoia moet balanceren om de evenwicht te bewaren en het wantrouwen weg te werken wordt bijzonder goed uitgewerkt.
Dat neemt niet weg dat er ook nog heel wat actie in het verhaal zit. Daarnaast is er ook nog plaats voor vriendschap en liefde, wat het verhaal helemaal compleet maakt. Want vriendschap en liefde zijn gevoelens die in Eden eerder gemeden worden en waarover Sequoia zich dan ook heel erg verwonderd, al staat ze er wel voor open.
De auteur vertelt het verhaal vanuit het standpunt van Sequoia en van Seymur, een jongen uit Eden. Zodoende krijgt de lezer een beeld van beide maatschappijen. Hij/zij ontdekt ook dat er in beide maatschappijen figuren zijn die uit zijn op macht en daarvoor anderen trachten te manipuleren.
Een bijzonder boeiend verhaal met  erg sterke personages die de lezer tot nadenken stemmen over zijn/haar standpunt tegenover minder compatibele samenlevingen. Een aanrader!

 

Pol Van Damme
augustus 2012


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:16 augustus, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012