· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Het geheim van de Katharen

 Reeks:

 

 Auteur:

 Jonas Torsten Krüger

 Aantal blz.

 256

 Illustrator:

 (omslag) Max Meinzold/Hilden Design

 ISBN:

 9789022558225

 Uitgever:

 De Boekerij

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 Duits: Gerard Suurmeijer

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 Pilgerweg durch die Hölle

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 middeleeuwen, opdracht, zoektocht

 Prijs: €

 17,95

 

 

Als een jonge schilderszoon Amaury in Toulouse per toeval het leven van een ridder redt, wordt hij als diens schildknaap aangenomen. Hun eerste opdracht is al meteen een hele onderneming die niet zonder gevaar is. Ze moeten een vermeend complot van de Katharen verijdelen die op Goede Vrijdag een aanslag willen plegen in de basiliek van Santiago de Compostella. Dat wordt een lange tocht en onderweg loeren er heel wat gevaren. De ridder begint aan de correctheid van hun informatie te twijfelen. Maar dan wordt de ridder gedood. Met zijn laatste krachten verzoekt hij Amaury om hun missie te volbrengen.

Dit reisverhaal speelt zich af in de roerige middeleeuwen waar niemands leven gegarandeerd veilig was. De tocht van Toulouse naar Compostella houdt al risico’s in van natuurlijke aard: roofdieren, sneeuwstormen, diepe afgronden. Er zijn echter ook rovers op pad die het de reizigers moeilijk maken. Daarnaast komt de strijd tussen de Katharen met de Katholieke kerk ook aan bod. En het gekonkel van machtige mannen die de schuld graag in andermans schoenen willen schuiven.
Het verhaal wordt verteld door de auteur vanuit het standpunt van Amaury. Hij is een gewone jongen die de kans die hij krijgt om zijn blik op de toenmalige wereld te verruimen met beide handen aanneemt. Tijdens zijn tocht evolueert hij van eerder onwetende jongeling naar een vastberaden persoon die het onrecht dat anderen wordt aangedaan wil tegengaan. Onderweg leert hij ook een bijdehand meisje kennen en bloeit er iets moois op tussen hen beiden, al gaat dat niet vanzelf.
Het einde van het verhaal lijkt ietwat te snel en te eenvoudig te gaan, alsof de auteur zich er snel van wilde afmaken.
Toch levert dit boek een boeiend verhaal af over het leven in de duistere tijden van de middeleeuwen en over machtsmisbruik.
Verhalen die zich over hetzelfde historische thema inlaten zijn onder meer ‘Troubadour’ van Mary Hofman en ‘Hoogverraad’ van Louise Flint.

 

Pol Van Damme
augustus 2012


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:17 augustus, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012