· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Vango – een prins zonder koninkrijk

 Reeks:

 

 Auteur:

 Timothée de Fombelle

 Aantal blz.

 401

 Illustrator:

 (omslag) Marlies Visser

 ISBN:

 9789045113067

 Uitgever:

 Querido

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uit…:

 Frans: Eef Gratama

 Leeftijd:

 + 13

 Originele titel:

 Vango, Un prince sans royaume

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 avontuur, zoektocht, vlucht, mysterie

 Prijs: €

 17,95

 

 

Vango is nog steeds op zoek naar zijn verleden en de moordenaars van zijn ouders. Om anderen niet in gevaar te brengen doet hij dat alleen, zonder zijn vrienden van zijn daden op de hoogte te houden. Daardoor doorkuisen sommige van zijn acties die van zijn grote vriend Zefiro. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog wordt alles nog ingewikkelder en verwarrender. Maar deze toestand schept ook mogelijkheden.

Dit is het tweede deel van de avonturen van Vango – een ouderloze jongen – die op zoek gaat naar zijn afkomst, zijn verleden en de moordenaars van zijn ouders. Net als het eerste deel leest het verhaal als een trein. Het heeft een enorme vaart en Vango valt van de ene actie in de andere terwijl hij zijn tegenstanders tracht uit te schakelen. Die zijn echter zeer gewiekst, gaan (letterlijk) over lijken en het vraagt veel geduld en uiterst zorgvuldige planning om hen op te sporen.
Toch kan dit verhaal niet op tegen het eerste deel. De auteur brengt alle losse eindjes tegen het einde van het verhaal samen in één grote ontknoping. Maar daarvoor heeft hij wel enkele vreemde bochten in het verhaal verwerkt die bij de lezer de wenkbrauwen doen fronsen en de geloofwaardigheid van het verhaal aantasten. Op enkele momenten is het verhaal zo verwarrend dat de lezer dreigt de draad te verliezen. Vango trekt ook van de ene plek naar de andere, van Amerika naar Rusland en ondertussen ook nog eens naar het huisje waar hij opgroeide. Telkens gebeuren daar dan net dingen die Vango in gevaar brengen.
Een verhaal met veel vaart en spanning maar dat de lezer toch enigszins verweesd achterlaat omdat niet alle plooien zijn gladgestreken en er enkele vreemde kronkels worden gemaakt.

 

Pol Van Damme
augustus 2012


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:15 augustus, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012