· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Legend

 Reeks:

 

 Auteur:

 Marie Lu (Xiwei)

 Aantal blz.

 319

 Illustrator:

 (omslag) Lori Thorn

 ISBN:

 9789025751173

 Uitgever:

 J.H. Gottmer

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uit…:

 Engels: Sofia Engelsman

 Leeftijd:

 + 13

 Originele titel:

 Legend

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 toekomst, SF, avontuur, spanning

 Prijs: €

 16,95

 

 

Wat ooit het westen van de Verenigde Staten was, heet nu Republiek Amerika. In een erg strikt gecontroleerde maatschappij moeten mensen trachten te overleven. Day is een rebelse 15-jarige jongen die wordt gezocht door het systeem. Maar hij is zo sluw dat dit tot nu toe niet gelukt is. June is een meisje uit de elite van de Republiek. Ze is erg slim en klaar om een hoge functie in het leger te bezetten.
Als de broer van June, een hoge militair, wordt gedood, is Day de hoofdverdachte. June wil alles in het werk stellen om Day te vinden en te arresteren. Het begin van een koortsachtig kat-en-muisspel.

Blijkbaar hebben een aantal auteurs geen goed oog op de maatschappij van de toekomst, want het ene na het andere toekomstverhaal schetst een erg steng gecontroleerde maatschappij waarin ook veel gewone mensen het hard te verduren hebben en slechts een klein percentage kan genieten van de voordelen die de toekomstige maatschappij biedt.
Machthebbers willen controle over alles en iedereen en daarnaast is de media alom vertegenwoordigd door grote schermen in de straten waarop alle nieuws en andere mededelingen worden getoond.
En toch is er telkens weer die ene zandkorrel in de gesmeerd lopende machine die roet in het eten komt gooien en aanzet tot opstand en verandering. In dit verhaal is dat de jongen Day. Hij ziet de wantoestanden en tracht vanuit zijn positie op te komen voor zijn familie. Dat hij daarvoor als tegenstander van het systeem wordt beschouwd, neemt hij er graag bij. Hij wil in eerste instantie zijn familieleden een beter bestaan bieden, al kan hij – als gezochte crimineel – niet zomaar bij hen binnenkomen. Daartegenover staat June, een meisje dat rotsvast in het systeem gelooft en dan ook hard wil terugslaan als haar broer wordt gedood en Day daarvoor verantwoordelijk wordt gesteld.
Doorheen het verhaal evolueert zij echter meer en meer in de richting van Day, omdat hij haar laat inzien wat voor onrecht er in hun maatschappij aanwezig is.
Het verhaal wordt chronologisch verteld, afwisselend vanuit het standpunt van Day en van June. Zo leert de lezer beide personages erg goed kennen door wat ze denken, zeggen en doen. Beide personages worden heel realistisch beschreven en hun houding tegenover het systeem is heel geloofwaardig verwoord.
Het verhaal heeft heel wat vaart en spanning en leest daardoor heel vlot en houdt de lezer geboeid tot het einde.
Een aanrader – in navolging van ‘De Hongerspelen’ van Suzanne Collins of ‘Inwijding’ van Veronica Roth.

 

Pol Van Damme
augustus 2012


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:15 augustus, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012