· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Birdie

 Reeks:

 

 Auteur:

 Laure Van den Broeck

 Aantal blz.

 334

 Illustrator:

 (omslag) Sabien Clement

 ISBN:

 9789020989304

 Uitgever:

 Lannoo

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 15

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 relaties, eenzaamheid, confrontatie

 Prijs: €

 16,99

 

 

Birdie is een stil, teruggetrokken meisje dat het liefst ‘onzichtbaar’ door het leven gaat, zeker op school. Cassius, Birdie’s beste vriend, is in stilte verliefd op haar maar durft zijn liefde niet kenbaar maken. Birdie’s moeder Felicity is voornamelijk met zichzelf bezig en met haar nieuwe vriend. Dan komt Birdie’s tante plots opdagen, want Birdie’s grootvader is overleden en er moeten allerlei dingen worden geregeld.  Het verblijf in het ouderlijk huis op een eiland zorgt voor een dramatische wending.

Dit lijvige boek schetst een beeld van drie vrouwen die het bijzonder moeilijk hebben om met elkaar te communiceren. Ze blijken allemaal in hun eigen wereld te leven en kunnen zich niet echt inleven in de anderen. Birdie neemt de wereld om haar heen wel waar, maar wil er zo weinig mogelijk deel van uitmaken. Enkel Cassius slaagt er in om tot haar door te dringen, maar zelfs dat lukt maar gedeeltelijk. Birdie worstelt met het verdriet over de dood van haar vader, maar ze kan dit niet verwoorden naar haar moeder of tante toe. De twee volwassen zussen leven een totaal verschillend leven en hebben erg weinig raakpunten. Een dramatische gebeurtenis buiten hun wil om zal voor een drastische verandering zorgen.
De auteur vertelt dit verhaal vanuit de verschillende personages. Ze beschrijft minutieus hoe deze zich op een bepaald ogenblik voelen en wat hen daartoe geleid heeft. De lezer krijgt een heel goed beeld van de psychologie van elk personage. De lezer ervaart ook hoe elk personage de anderen ziet of wat ze over elkaar denken. Daarvoor gebruikt de auteur een heel beeldende taal die voor een aparte sfeer in het verhaal zorgt. Door die uitgebreide beschrijvingen evolueert het verhaal bijzonder traag. Daardoor is het verhaal niet makkelijk toegankelijk en vraagt het toch een zekere leesbereidheid en inleving bij de lezer.
Dit is een bijzonder verhaal over hoe mensen heel erg verschillend in het leven kunnen staan, het moeilijk hebben om met elkaar te communiceren en onverwerkte trauma’s een domper zetten op hun bestaan.
Een minutieus psychologisch uitgewerkt verhaal voor belezen lezers.

 

Pol Van Damme
augustus 2012


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:15 augustus, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012