· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Mijn avonturen door V.Swchwrm

 Reeks:

 

 Auteur:

 Toon Tellegen

 Aantal blz.

 90

 Illustrator:

 

 ISBN:

 9789045113227

 Uitgever:

 Querido

 uitgavejaar

 2012, 3e druk (filmeditie)

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 9

 Originele titel:

 

 AVI:

 9

 Thema’s:

 schrijven, fantasie, avontuur

 Prijs: €

 12,50

 

 

V.Swchwrm wil schrijver worden: hij wil mooie boeken schrijven, maar ook belangrijke boeken. Mensen die zijn boeken lezen moeten er vrolijk van worden en ophouden met oorlog voeren of misdaden beramen. Het is niet gemakkelijk om zo’n boek te schrijven, en zeker niet de eerste zin, maar hij blijft oefenen, in het geheim. Want als je zoiets zegt, lukt het juist niet...

Naar aanleiding van de film (geregisseerd door Froukje Tan en geproduceerd door Flinck Film) verschijnt het boek als filmeditie. De eerste uitgave dateert van 1998 (Zie bespreking op Pluizuit).
Toon Tellegen slaagt er als meesterverteller weer in om een fantastisch verhaal neer te schrijven: in korte hoofdstukjes vertelt de ik-figuur welke avonturen (soms erg absurd en knettergek) hij allemaal heeft beleefd. Hij schrijft over zijn gedachten en gevoelens dat leidt tot subtiel gefilosofeer voor kinderen. Dat gaat bijvoorbeeld over boosheid en woede, of over de eigenschappentuin (tevreden, angstig, hardvochtig,...) of over verliefdheid, over geluk en verdriet. Hij beschrijft ook zijn bijzondere band met de koningin, hoe hij haar redt uit de zee. Of over zijn meester en hoe die op een dag aan alles begon te twijfelen, zelfs bij het rekenen (Acht keer acht is waarschijnlijk vierenzestig).
Op een humoristische, lichtvoetige manier laat Tellegen allerlei gedachten en gevoelens de revue passeren waarbij de lezer stof tot nadenken krijgt. V.Swchwrm wil schrijver worden en als je zijn boek uit hebt besef je dat hij wel degelijk schrijver is, en wat voor één!

 

Hilde Umans
juni 2012


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:05 augustus, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012