· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Inwijding

 Reeks:

 

 Auteur:

 Veronica Roth

 Aantal blz.

 348

 Illustrator:

 (omslag) Marieke Oele

 ISBN:

 9789047516835

 Uitgever:

 Van Goor

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uit…:

 Engels: Maria Postema

 Leeftijd:

 + 13

 Originele titel:

 Divergent. One choise can transform you.

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 toekomst, groepering, macht, avontuur

 Prijs: €

 18,99

 

 

In het Chicago in een verre toekomst is de maatschappij opgedeeld in vijf facties. Elk van deze facties staat voor een bepaalde waarde. De zestienjarige Beatrice moet nu een keuze maken voor welke factie ze zich de rest van haar leven wil inzetten. Daardoor moet ze kiezen tussen haar familie – die tot de factie zelfverloochening behoort – en haar eigen identiteit. Haar keuze verrast iedereen en ook haarzelf. Het wordt een moeilijke en harde confrontatie tussen haar aangeleerde onderdanige hulpvaardigheid en haar avontuurlijke nieuwsgierigheid.

Het duurt even vooraleer de lezer zich een beeld kan vormen van deze toch wel vreemd georganiseerde maatschappij waarin mensen zich volledig laten opgaan in de door hun factie gekozen waarde. Eenmaal de lezer daarin mee is, wordt hij/zij meegezogen in het verhaal van Tris, de nieuwe naam die Beatrice aanneemt als ze in haar nieuwe omgeving komt.
Het verhaal wordt volledig verteld vanuit het standpunt van Tris en geeft zodoende heel uitgebreid weer wat zij denkt over de maatschappij waarin ze leeft. Ook haar tweestrijd tussen haar (van kindsbeen af ingelepelde) opvoeding en de plek waarvoor ze gekozen heeft, wordt heel nauwgezet verwoord. Haar houding tegenover anderen komt bijzonder goed aan bod, zodat het verhaal iets meer heeft dan louter het avontuur waarin Tris terechtkomt. Doordat ze als meisje terechtkomt in een harde wereld die voornamelijk door stoere mannen wordt beheerst, dringt een vergelijking met een film als ‘G.I. Jane’ zich onvermijdelijk op.
Tris blijkt daarenboven over een bijzondere eigenschap te beschikken waardoor zij een belangrijke spil wordt in de evolutie van het verhaal.
Het slot van het verhaal laat een vervolg mogelijk en misschien zelfs waarschijnlijk.
Verhalen die zich in een toekomstige maatschappij afspelen en waarbij de vrouwelijke hoofdpersonages het spreekwoordelijke ‘zandkorreltje in de gesmeerd lopende machine’ vormen, zijn tegenwoordig heel erg gewild. Dit verhaal past dan ook helemaal in het rijtje van verhalen als ‘Matched’, ‘Crossed’ of ‘De Hongerspelen’.

 

Pol Van Damme
juni 2012


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:05 augustus, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012