· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Wie is de dader?

 Reeks:

 

 Auteur:

 Pronto

 Aantal blz.

 124

 Illustrator:

 Pronto

 ISBN:

 9789059084438

 Uitgever:

 Davidsfonds/Infodok

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uit…:

 Frans: Davidsfonds uitgeverij

 Leeftijd:

 + 7

 Originele titel:

 Dinos parano – Rififi chez Néfertiti

 AVI:

 

 Thema’s:

 detective, raadsels, dinosaurus, Egypte

 Prijs: €

 14,95

 

 

In 2010 verscheen van dezelfde maker 'Speur je mee'.
Dit nieuwe 'speurboek voor jonge detectives'  lijkt er erg op. Het is een samenvoegsel van 2 eerder verschenen Franse boeken, een over dino's en een over Egypte.
Ook deze keer krijg je 6 criminele zaken voorgeschoteld die je tot een goed einde kan brengen als je de puzzels en raadsels oplost, aanwijzingen bestudeert, verbanden legt,  logisch nadenkt, en schrapt.
In een eerste zaak werden uit de grote zaal van het Dinosaurusmuseum twee dino-eieren gestolen. In de tweede zaak is een levensgrote dino ontsnapt uit het museum door toedoen van een snood iemand. De derde dino-zaak omhelst een ruzie in de filmploeg van een nieuwe dinoreeks, waarbij de dino's beklad werden met verf.
De drie volgende zaken spelen zich af in Egypte: Wie vernielde het prachtige fresco in de zaal der Farao's in de tempel van Abu Knor? Wie ontvoerde de beroemde professor en Egyptoloog Jan Pollekens? En wie saboteerde de opnames van de film 'De gitaren van de Farao'?
De te volgen procedure is telkens gelijk: eerst krijg je het probleem voorgeschoteld via een krantenartikel. Daarna een tekening van de reconstructie waarbij je de mogelijke daders ziet in de omgeving van de misdaad en daarop volgend krijg je van elke verdachte een portret met de nodige gegevens om de zaak te kunnen oplossen. Hierna begint het echte werk: tien aanwijzingen die je moet oplossen en waarbij je telkens een mogelijke verdachte kan schrappen. Zodat je op het einde ontdekt wie de dader is. Elke zaak wordt telkens afgerond met de tien verdachten op een rijtje met nummer en naam. Met eronder de oplossing in kleine letters in spiegelschrift voor wie de oplossing niet zelf vindt.

Origineel is dit boek niet, de tekeningen zijn flets en de vele herhalingen maken het er niet boeiender op.  Maar wie houdt van speuren en puzzelen is hier wel een tijdje zoet mee.

 

Eric Vanthillo
juni 2012


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:17 juni, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012