· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Het geheim van de Blauwe Steen

 Reeks:

 

 Auteur:

 Reina Bakker

 Aantal blz.

 208

 Illustrator:

 (omslag) Duncan Walker/iStockphoto

 ISBN:

 9789044333657

 Uitgever:

 The House of Books

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 11

 Originele titel:

 

 AVI:

 8

 Thema’s:

 avontuur, reisverhaal, voorbestemming

 Prijs: €

 14,95

 

 

Als de moeder van Tom, een wasvrouw in een herberg, plots sterft, kan Tom niet in de herberg blijven. Hij heeft enkel nog een mooie ring en een mysterieus vers dat zijn moeder hem toevertrouwde. Dat vers houdt een belofte in zich, maar Tom merkt daar weinig van als hij wordt vastgehouden door een man die hem en andere kinderen uitbesteedt om overal te werken. Op een koude winternacht staan er plots vier vreemde ruiters voor het huis die Tom meenemen op een heel vreemde reis. Waar willen ze met Tom naartoe?

Dit verhaal speelt in een oudere tijd waarin de wereld nog eenvoudig in elkaar zit. De onwetende Tom ondergaat tijdens zijn reis niet enkel een verandering van plaats, maar hij lijkt ook allerlei dingen te moeten leren. Zijn begeleiders laten hem echter in het ongewisse waar hij heen moet en waarom. Het verhaal wordt door de auteur verteld vanuit het standpunt van Tom. De lezer is dan ook even onwetend over de bestemming van Tom. Het verhaal heeft een tijdloos karakter waarin edelmoedigheid en trouw belangrijk zijn. De meeste avonturen die Tom beleeft zijn realistisch, maar toch komen er op enkele momenten ook magische elementen en wezens in voor. Natuurlijk is er ook een tegenstrever die alles in het werk zet om zijn macht veilig te stellen en die de missie van de vier nobele ruiters wil dwarsbomen.
Het verhaal heeft de nodige vaart en blijft boeiend. Het  heeft een wat sprookjesachtig karakter en heeft een positief einde.
Het is een reisverhaal waarin een eenvoudige jongen voorbestemd blijkt voor een hoger doel. Goed voor een hele tijd leesplezier.

 

Pol Van Damme
mei 2012


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:07 juni, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012