· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 De sleuteldrager

 Reeks:

 

 Auteur:

 Marco Kunst

 Aantal blz.

 232

 Illustrator:

 (omslag) Marc Suvaal

 ISBN:

 9789047704331

 Uitgever:

 Lemniscaat

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 11

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 magie, macht, avontuur, verleden

 Prijs: €

 14,95

 

 

Timeo leeft al heel zijn leven in het bos. Hij beweegt zich ongemerkt door de bomen en ziet alles wat er gebeurt. Zo ziet hij hoe de Gruwel ontwaakt. De wilde wikke die het bos overwoekert en alles versteent wat leeft.
Timeo moet met de sleutel van zijn vader de koning in de stad bereiken, want enkel de koning kan de Gruwel doen stoppen. Maar geraakt Timeo in de stad? En wat is tovenaar Malijn van plan?

Dit sprookjesachtige verhaal voert de lezer mee naar een soort middeleeuwse wereld rondom een ommuurde stad. Vroeger bloeide de stad, maar al vele jaren heerst er angst en verval. Oude liedjes en versjes bezingen een betere wereld, maar wat is er van waar? Timeo is de onschuldige held die in zijn naïviteit en kinderlijke eenvoud de stad moet redden. Dit tracht hij te doen met de hulp van een erg praktisch en logisch ingesteld meisje. Beide kinderen worden moedig en eerlijk beschreven, terwijl de machthebbers in de stad zich kronkelen in hun macht. Zij zijn uit op hun eigen voordeel en hebben eerlijkheid, rechtvaardigheid en edelmoedigheid ingeruild voor duistere doeleinden. Zelfs als de dreiging is bezworen, blijven ze hun wereld manipuleren zodat zij aan de macht kunnen blijven.
Het verhaal heeft heel wat vaart en de gebeurtenissen volgen elkaar in snel tempo op. Ze leiden naar een spectaculaire finale. Doorheen het verhaal heeft de held van dienst ook zijn twijfels en onzekerheden. Maar zijn doorzettingsvermogen en moed zullen uiteindelijk de redding van de stad betekenen.
Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Timeo, maar springt over op andere personages als dit voor het verhaal nodig blijkt. Zo krijgt de lezer een beeld van de meest belangrijke personages uit het verhaal en worden de verschillende karakters scherp getekend.
Een tijdloos verhaal over edelmoedigheid en eerlijkheid tegenover machtshonger en manipulatie.

 

Pol Van Damme
mei 2012


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:07 juni, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012