· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Isis

 Reeks:

 

 Auteur:

 Hans Dekkers

 Aantal blz.

 128

 Illustrator:

 

 ISBN:

 9789028424548

 Uitgever:

 Wereldbibliotheek

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 15

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 tweeling, familie, geheimen, dromen, fantasie

 Prijs: €

 14,90

 

 

Isis, het 16-jarige hoofdpersonage uit deze onthutsende roman, woont samen met haar tweelingzus Galya en haar grootmoeder Boma. Haar ouders zijn 12 jaar geleden omgekomen bij een auto-ongeval. Isis en Galya waren toen 4 jaar.
Op een dag ontvangt zij via facebook een mail van een verre oom dat haar moeder nog in leven zou zijn.
Samen met een vriend uit haar school, Martijn, gaat zij op zoek naar de waarheid. Een ongewone zoektocht die haar leven en dat van haar zus en haar grootmoeder grondig overhoop gooit. Een intense zoektocht die verder gaat dan feiten. Met een meer dan verrassende afloop ...

De openingszin “Er zit onweer in de lucht en de stad zucht onder de zwaarte van een asgrijze hemel” typeert meteen dit verhaal. De zoektocht van het hoofdpersonage laat je niet los en de sfeer is  intens en mysterieus.
Dekkers construeert een tienerpersonage van vlees en bloed. Isis voelt zich niet thuis in deze wereld. In de virtuele wereld van het internet voelt zij zich veel beter thuis. Zij bijt zich vast in wat zij wil ontdekken en daarbij zijn werkelijkheid en fantasie vaak niet te onderscheiden. Voor de lezer is dit gelijk: wat is waar en wat niet? De zoektocht van Isis is niet eenvoudig, maar wel fascinerend.
Het verhaal is goed opgebouwd naar een slot toe dat je niet verwacht. Doorheen het verhaal krijg je hints toegeworpen die je achteraf beter begrijpt, eens je de waarheid kent.
Dat Dekkers thuis is in het schrijven van poëzie voel je doorheen dit boek. Zijn zinnen zijn gewikt en gewogen en zijn taal zet je aan het denken. Soms komt dit wat geforceerd over, maar tegelijkertijd grijpt het je aan.
Ook zijn vele filofosische bespiegelingen en gedachten laten je niet los en doen je reflecteren over je eigen leven.

Kortom, geen oppervlakkig leesvoer voor snelle lezers, maar een verrassend verhaal voor betere lezers.

 

Eric Vanthillo
mei 2012


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:05 juni, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012