· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 31 dozen

 Reeks:

 

 Auteur:

 Cécile Boyer

 Aantal blz.

 80

 Illustrator:

 Cécile Boyer

 ISBN:

 9789044816914

 Uitgever:

 Clavis

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uit…:

 Frans

 Leeftijd:

 + 3

 Originele titel:

 31 boîtes

 AVI:

 

 Thema’s:

 dozen, verrassingen, raden, associëren

 Prijs: €

 15,95

 

 

De binnenflap van dit  boek vermeldt: “Voor alle kinderen die een beetje nieuwsgierig zijn”.
Ik vind dit boek eerder geschikt voor iederéén (!) die nieuwsgierig is.
Want groot en klein zullen zich samen verkneukelen aan de zoekopdrachten in dit inventieve prentenboek met uitdagende vragen en verassende antwoorden.

De prenten zijn van een loepzuivere eenvoud, haast als pictogrammen. Zij zweven tussen realiteit en abstractie. Telkens zie je een doos in een basiskleur met er soms een herkenbaar detail bij. Op de volgende pagina zie je dezelfde doos maar dan geopend. Dit alles op een witte achtergrond waardoor de kernachtige prenten het best tot hun recht komen.
De steeds terugkerende vraag 'Wat zit er in deze doos/dozen?' prikkelt je tot fantaseren over de inhoud van de doos. De ene keer is het meteen duidelijk wat er in de doos zit door het herkenbare patroon of de herkenbare details, de andere keer is het raden en gissen.
Maar telkens is het antwoord verrassend en zet het je aan tot het verzinnen van verhalen waarvan oorzaak en gevolg de kern vormen.
Zoals in de doos met de plakkaatverf waarin 'een schilder in wording' zit. In de verbandkist met verband en ander verzorgingsmateriaal zit 'een geschaafde knie'. In de houten doos met de domino zit 'een regenachtige dag'. In twee dozen met een verschillende vorm zitten een blokfluit en een trommel wat benoemd wordt als 'lawaai voor de buren'. En in de volgende ronde doos met een strikje eromheen zitten kleurrijke snoepjes die benoemd worden als 'goedmakertjes voor de buren'.
En zo gaat het maar door. Doos na doos. Netjes 31 in totaal. Want in de voorlaatste 30ste doos die per post is verzonden, zit weer een nieuwe doos ...

Kortom, dit boek is een en al verrassing. De eenvoud siert, de soberheid oogt mooi en de fantasie is grenzeloos. Daarom een aanrader voor oud en heel jong samen.

 

Eric Vanthillo                                                                                               
mei 2012


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:05 juni, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012