· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 De kronieken van Sooi Molenwieken

 Reeks:

 

 Auteur:

 Marc Tijsmans

 Aantal blz.

 440

 Illustrator:

 (omslag) Kris Nauwelaerts

 ISBN:

 9789022327227

 Uitgever:

 Manteau

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 11

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 dorpsleven, tijdreizen, vriendschap, gezin

 Prijs: €

 19,95

 

 

Als zijn opa sterft moet de twaalfjarige Sooi dik tegen zijn zin mee naar het kleine dorpje waar de molen van zijn oma en opa staat. Hij heeft ruzie met zijn ouders en dat verbetert er niet op tijdens hun aankomst en de eerste dagen op de molen. Een aantal mensen uit het dorp bekijken Sooi in opperste verbazing.
Dan heeft hij een bijzondere ontmoeting met een vreemde figuur en wordt hij terug in de tijd gestuurd naar 1946, het jaar dat zijn opa zelf twaalf jaar was. Dat is het begin van een bewogen zomer.

De auteur schrijft alweer een bijzonder goed leesbaar verhaal dat heel wat jongeren zal kunnen aanspreken. Mogelijk herkennen meer jongens dan meisjes zich in de figuur van Sooi. Hij beleeft het ene spannende avontuur na het andere en werkt zich – samen met zijn jonge opa en enkele vrienden – steeds weer in nesten. Dat resulteert dan weer in een aantal rake klappen en straffen maar die wegen niet op tegen het plezier dat ze samen beleven.
Het verhaal komt heel geloofwaardig over, al mag de lezer zich geen vragen stellen over de realiteitswaarde van het geheel. Tijdreizen, tot daar aan toe. Maar een aantal andere feiten kunnen gewoonweg niet. Eigenlijk is het voor dit opgewekte, vrolijke  en leesplezierige verhaal niet van belang. De lezer geniet gewoon mee van al wat er in het verhaal gebeurt.
Het verhaal wordt voornamelijk verteld vanuit het standpunt van Sooi, door de auteur. Soms stapt de auteur over op een ander personage. Regelmatig springt het verhaal een stukje naar voor om daarna pas de voorbije gebeurtenissen te beschrijven. Dit bevordert de aandacht van de lezer omdat hij/zij wil weten wat er in die tussentijd gebeurd is.
De auteur schrijft het verhaal ook op een opgewekte manier waarin zelfs dramatische gebeurtenissen sober worden beschreven en niet zwaarwichtig overkomen. Daarnaast verwerkt de auteur ook heel wat humor in het verhaal. Toch weet hij ook een gevoelige snaar te beroeren bij de lezer, zeker bij het slot van het verhaal.
Op het eerste gezicht lijkt de omslagillustratie erg ‘uit de tijd’ maar na het lezen van het verhaal past ze er helemaal bij! De vraag is of potentiële lezers deze kaftillustratie op het eerste zicht aantrekkelijk genoeg zullen vinden.
Een opgewekt, vrolijk en avontuurlijk boek dat menig jongenshart kan veroveren!
Een aanrader.

 

Pol Van Damme
mei 2012


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:06 mei, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012