· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Twee vrienden

 Reeks:

 

 Auteur:

 Paul Verrept

 Aantal blz.

 80

 Illustrator:

 Paul Verrept

 ISBN:

 9789491297175

 Uitgever:

 Larrios

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 8

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 vriendschap, eenzaamheid, huis-thuis, samen

 Prijs: €

 11,95

 

 

'Twee vrienden' is een theatertekst die Paul Verrept schreef in opdracht van Villanella voor De Roovers. De voorstelling ging in première in Bronks in Brussel in 2011.

Het is het verhaal van twee vrienden. Meneer A en meneer B. Het is het verhaal van hun leven. Hoe ze elkaar leren kennen en al snel niet meer kunnen missen...
Zo komt meneer A op een dag binnenvallen bij meneer B. Zij tasten elkaar af, meneer A gretig en meneer B achterdochtig. Meneer A is op zoek naar vriendschap en hoopt die te vinden bij meneer B. De volgende ochtend blijkt echter die vriendschap verder weg dan ooit tevoren. Meneer A vertrekt weer en keert droevig terug naar huis.
Want voor vriendschap moet je met twee zijn.
Meneer B denkt verlost te zijn, maar al snel voelt hij iets knagen aan zijn hart. Hij gaat zijn vriend achterna. Hij loopt heen en weer en na een hele tijd legt hij zich te slapen. Een nare droom overvalt hem. Als hij ontwaakt ontmoet hij zijn vriend terug. Deze keer vinden zij elkaar echt. Meneer A neemt meneer B mee naar zijn huis. En die avond ...
Die avond dromen zij mooi. Dromen zij ons.

In deze bescheiden uitgave vind je de integrale theatertekst in korte hoofdstukjes in tweekleurige dialoogvorm: meneer A in het rood en meneer B in het blauw.
Verrept is zuinig met zijn taal. Hij wikt zijn woorden en schrijft enkel het hoogstnodige. Zijn korte zinnetjes verbergen vele gedachten en emoties tussen en achter de mooie woorden. Hij flirt met poëzie en verweeft een flinke dosis absurdisme en fijne humor in de tragiek van de naderende vriendschap.
Met een minimum aan woorden zet hij twee tegenstrijdige personages duidelijk en herkenbaar neer. De evolutie die zij doormaken doorheen het verhaal is pakkend.
Zowel kinderen als volwassenen smaken dit verhaal. En liefst samen luidop lezend in dialoog!...
De tekst heeft Verrept aangevuld met treffende illustraties. De kale, pijprokende mannetjes hebben beiden een hoge aaibaarheidsfactor. Met een simpele houding of expressie of een sober detail drukt hij steeds perfect de essentie uit. Zoals de prent waarop meneer B zich als een slang om meneer A slingert, mooier kan je de vriendschap niet weergeven.

Dit boek is fijn om te lezen, maar inspireert je nog meer tot spel. Het stimuleert je fantasie en zet je aan tot intens theater. Lezen, karakters ontleden, scènes verzinnen, decor ontwerpen, ... Het mag in geen enkele kast ontbreken waar theaterwerken thuishoren. Vandaar een aanrader.

 

Eric Vanthillo
maart 2012


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:19 april, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012