· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Stad van Vuur

 Reeks:

 Kronieken van de onderwereld

 Auteur:

 Cassandra Clare

 Aantal blz.

 443

 Illustrator:

 (omslag) Cliff Nielsen

 ISBN:

 9789044329124

 Uitgever:

 The House of Books

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 Engels: Elsbeth Witt

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 The Mortal Instruments – City of Ashes

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 bovennatuurlijke wezens, avontuur, liefde

 Prijs: €

 18,95

 

 

Clary, nog maar net bekomen van het feit dat ze wel degelijk een ‘Schaduwjager’ is en daardoor weerwolven, elfen en vampiers kan zien, wil eigenlijk meer tijd doorbrengen met haar vriend Simon. Maar de gebeurtenissen laten dat niet toe. Integendeel, ze moet lijdzaam toezien dat de afstand tussen hen vergroot en ze meer en meer uit elkaar groeien. Daar zit haar broer Jace voor een groot deel tussen. Clary wordt door hem aangetrokken maar ook afgestoten. Iets wat haar erg verwarrende gevoelens oplevert en ze heeft geen tijd om die te verwerken, want de stad wordt bedreigd door Valentijn, een kwaadaardige schaduwjager.

Dit is het tweede deel uit de ‘Kronieken van de onderwereld’, waarin het verhaal uit het eerste deel – Stad van Beenderen – wordt verdergezet. Een lezer die het eerste deel niet heeft gelezen zal heel wat moeite hebben om zich in de wereld en gebeurtenissen van deze schaduwjagers in te leven. Daarnaast gaat het verhaal voornamelijk over de onderlinge relaties tussen Clary, Jace, Simon en nog enkele andere personages die een rol van betekenis spelen. Echte actie en spanning komt maar weinig voor. Ze is volledig ondergeschikt aan wat er zich gevoelsmatig afspeelt tussen de verschillende personages. Ook het feit dat Clary zich nu pas bewust geworden is van het feit dat ze Schaduwjager is en daar bij zichzelf bijzondere krachten weet vast te stellen, wordt breed uitgewerkt.  Het is voor de lezer dan ook even doorzetten om in het verhaal te blijven en mee te gaan in de denkwereld van deze ‘wezens’. Ze leven in een soort parallelle wereld maar wel samen met de reële wereld. Zij kunnen echter meer ‘wezens’ onderscheiden dan normale stervelingen. Zij bezitten ook bijzondere krachten en eigenschappen die gewone stervelingen niet hebben.
Het verhaal wordt meestal verteld vanuit het standpunt van Clary door een alwetend auteur. Als het voor het verhaal nodig is, springt de auteur over naar een ander personage.
Boeiend verhaal, maar wel voor doorzetters, waarin fantasy en realiteit door elkaar lopen. Het is aan te raden om eerst het eerste deel te lezen. Het verhaal vormt  ook geen afgerond geheel. Vervolg in deel drie: ‘Stad van Glas’.

 

Pol Van Damme
maart 2012


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:22 maart, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012