· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Crossed

 Reeks:

 Matched-serie

 Auteur:

 Ally Condie

 Aantal blz.

 295

 Illustrator:

 (omslag) Samantha Aide

 ISBN:

 9789047704027

 Uitgever:

 Lemniscaat

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uit…:

 Engels: Mechteld Jansen

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 Crossed

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 zoektocht, liefde, toekomst, wantrouwen

 Prijs: €

 16,95

 

 

Nadat Ky afgevoerd is naar de Buiten Provincies, is Cassia naar hem op zoek gegaan. Na maanden geduldig afwachten, krijgt ze op een dag de kans om ook naar die provincies te vertrekken. Ze ontdekt dat Ky is kunnen ontsnappen en als zij hem achterna gaat, in het gezelschap van een ander meisje, Indie, vindt ze sporen die Ky heeft achtergelaten. Ze is verrast te ontdekken dat er nog leven bestaat buiten de Unie. Maar is ze zelf sterk genoeg om zonder de Autoriteiten te overleven?

Dit is het vervolg op ‘Matched’ en bouwt verder op dat verhaal. Het is dus aangewezen om eerst het eerste deel te lezen. Anders gaat er heel wat verloren over de personages en de wereld waarin ze leven.
We bevinden ons in een toekomstige wereld waarin alles geregeld en iedereen gecontroleerd wordt door de Autoriteiten. Maar er zitten barstjes in dat ‘perfecte’ systeem. Ky en Cassia zijn enkele van de ‘zandkorreltjes’ die de tandwielen van het systeem doen vastlopen en daarom beter ‘verdwijnen’.
Na haar ontsnapping ontdekt Cassia tot haar verwondering dat er ook nog een maatschappij bestaat buiten die zogenaamde ‘perfecte’ Unie’ waarin ze is opgegroeid. Haar vriend Ky kent dit leven nog van vroeger, toen hij nog erg jong was. Daardoor weet hij beter dan Cassia waar hij heen wil en hoe hij er kan geraken. Maar ook nu loopt niet alles van een leien dakje. Nog meer dan in het eerste deel spelen persoonlijke relaties en spanningen tussen de verschillende personages onderling een grote rol in dit verhaal. Want nu moeten ze zelf beslissingen nemen over wat ze zullen doen en wat niet. En omdat ieder nu zelf kan kiezen, blijkt dit niet zo eenvoudig . De Unie is slechts kortstondig en op afstand aanwezig. Dit betekent echter niet dat ze geen rol speelt in de gedragingen van de personages en de gebeurtenissen in het verhaal.
Het verhaal wordt afwisselend verteld vanuit het standpunt van Ky en van Cassia. Daardoor weet de lezer meer dan de personages zelf over wat de anderen overkomt.
Al is het verhaal spannend en zijn de onderlinge spanningen goed uitgewerkt, toch haalt dit verhaal niet het niveau van ‘Matched’. Komt het omdat de lezer deze wereld beter ‘herkent’ en die meer overeenkomt met een gekende maatschappij? Of komt het omdat de dreiging van de over-controlerende Unie naar de achtergrond is verschoven? Feit is dat de onderlinge relaties tussen de personages meer op de voorgrond komen en dan vooral die tussen Ky en Cassia. Actie, spanning en gebeurtenissen zijn daardoor iets minder nadrukkelijk aanwezig.
Een boeiend vervolg op ‘Matched’ dat op zijn beurt nog een vervolg zal moeten krijgen, want het verhaal is nog niet afgerond.

 

Pol Van Damme
maart 2012


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:23 maart, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012