· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 William Shakespeare: Alle vertellingen

 Reeks:

 

 Auteur:

 Charles en Mary Lamb (bewerking)

 Aantal blz.

 352

 Illustrator:

 

 ISBN:

 9789025109370

 Uitgever:

 Holland

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uit…:

 Engels: diverse vertalers

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 verhalen, Shakespeare, klassiekers

 Prijs: €

 14,95

 

 

Charles en Mary Lamb herschreven in het begin van de 19de eeuw de toneelteksten van Shakespeare tot vertellingen voor kinderen.
In deze dikke paperbackversie van de eerder uitgegeven luxe-editie met hardcover lees je al zijn tragedies en komedies in verhalende vorm.
Het is een hele brok diverse verhalen, 33 in totaal. Zowel de gekende verhalen komen aan bod zoals Koning Lear, Macbeth, Romeo en Julia, Hamlet, en vele andere, als de minder gekende verhalen zoals Verloren moeite, Twee heren uit Verona, Leer om leer, Pericles, enzovoort.

De kracht van dit werk ligt in de volledigheid. Je (her)leest verhalen die ondertussen klassiekers zijn geworden door de vele bewerkingen voor theater of voor film. Vaak herinner je je nog de kern van de meeste verhalen, maar ontgaan je de details. Dan is het altijd handig om het verhaal in een notendop nog eens te kunnen nalezen.
Het is dus een degelijk naslagwerk dat in elke (school- of openbare) bibliotheek niet mag ontbreken.
Qua stijl zijn de verhalen echter geen hoogvliegers. De verhalen zijn lang geleden bewerkt. Het moet in die tijd stof hebben doen opwaaien, vermoed ik. Maar jammer genoeg hebben de vertalers de bewerkingen niet geüpdatet aan deze tijd. Zo klinkt de stijl nu vaak wat stroef en met te veel bijzinnen. Tegelijkertijd voel je dat de auteurs in hun bewerkingen de originele theaterteksten moesten reduceren tot de hoogtepunten, waardoor je diepgang mist.

Kortom een ietwat gedateerd maar degelijk naslagwerk om uren in te grasduinen.

 

Eric Vanthillo
maart 2012


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:17 maart, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012