· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Jong gekweld – van Angst tot Zweet

 Reeks:

 

 Auteur:

 Gerda Dendooven

 Aantal blz.

 112

 Illustrator:

 Gerda Dendooven

 ISBN:

 9789401400848

 Uitgever:

 Lannoo

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 kinderen, gevaar, anders zijn, opgroeien

 Prijs: €

 16,99

 

 

Dendooven zapt met eenvoudige maar pakkende beelden en korte zinnetjes doorheen de 'moderne tijd', de tijd van de jonge gekwelde zielen. Dit doet ze netjes geordend van A tot Z. Zij focust op kinderen en jongeren en detecteert de gevaren waarmee zij opgroeien of waarmee zij geconfronteerd worden.
Dit is trouwens ook het thema van de tentoonstelling 'Gevaarlijk jong' in het
Museum Dr. Guislain uit Gent, dat de aanleiding gaf tot deze publicatie.
Zij zoomt in op de hedendaagse opvoeding met zijn labels en (over)bezorgdheden.
Al waar je aan zou denken komt aan bod in dit boek:  adhd, autisme, beleefd zijn, co-ouderschap, concentratie, drugs, eenzaamheid, groepsdruk, gehoorzamen, kinderlokker, presteren, enzovoort. ...
Dit alles met de nodige knipogen en relativerende humor.

De prenten zijn een toonbeeld van 'less is more'. Met een nonchalant lijnenspel zet Dendooven kwetsbare figuren neer met een expressie die meteen in het oog springt. Zij overstijgt conventies waardoor haar prenten een gelaagdheid krijgen die meer dan het oog alleen aanspreken. De vlekkerige inkleuringen die stevig buiten de lijntjes kleuren geven de prenten een speels karakter. Zij focussen op de essentie en versterken vaak de kern ervan.
De korte en eenvoudige zinnetjes waarmee zij de woorden verduidelijkt of aanvult zijn licht-afstandelijk en vaak hilarisch van toon.
De combinatie van woord, beeld en zin zijn meestal treffend en hilarisch. Zoals het jongetje dat beleefd een handje geeft met een mes achter zijn rug. Of het jongetje dat driftig een kat molesteert terwijl je leest dat hij ook erg lief kan zijn. Of het meisje dat in de verte starend eenzaam tegen een boom leunt met de zin erbij: 'ze wacht al jaren', tristesse ten top! Of terwijl mama zegt dat het buiten veel te gevaarlijk is, zie je de jongen een gevaarlijk mes grijpen in de keuken. Of de rokende dame die zegt dat snoepen ongezond is. Enzovoort. ...
Het geheel is een aantrekkelijk vormgegeven kijkboekje waarin je bladert, kijkt en leest. De meeste prenten zijn hoogst herkenbaar, soms met het schaamrood op de wangen. Maar dank zij de relativering die Dendooven eraan toevoegt kan je er vaak mee (glim)lachen en blijft het luchtig.
Het is dus een ideaal boekje voor kinderen en volwassenen om er samen in te snuisteren. Het biedt heel wat gespreksstof over hoe zij zich voelen in deze wereld en hoe zij worstelen met thema's of moeilijkheden.

Vandaar, een aanrader voor jong en oud (en liefst samen)!

 

Eric Vanthillo
maart 2012


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:17 maart, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012