· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Moet je horen

 Reeks:

 

 Auteur:

 Nico ter Linden

 Aantal blz.

 507

 Illustrator:

 Ceseli Josephus Jitta

 ISBN:

 9789460033483

 Uitgever:

 Balans

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 8

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 bijbel

 Prijs: €

 29,95

 

 

Deze kinderbijbel bevat een selectie van verhalen uit het Oude en Nieuwe Testament. De auteur begint zijn verhaal op het moment dat de inwoners van Jeruzalem in ballingschap naar Babylonië worden gestuurd. Twee kinderen, Tobias en Judith, reizen erheen met hun families. Ook oom Ben reist mee, een oudere man die alleen woont en geen familie meer heeft. Maar de kinderen kwamen geregeld bij hem en dan vertelde hij verhalen over vroeger. Na de verhuis naar Babylonië nemen oom Ben en andere mannen het op zich om de verhalen van vroeger, van hun volk, op te schrijven. Deze verhalen vertelt hij aan de twee kinderen. Zo ontdekt de lezer, samen met de kinderen, alles over Adam en Eva, Kaïn en Abel, Noach, Abraham, Jakob en Mozes. Na de dood van oom Ben neemt een vriend van hem die traditie over. Hij vertelt Tobias en Judith, die ondertussen getrouwd zijn, nog meer verhalen. Over Gideon, Jona, David en Salomo.
In het derde deel in deze bijbel laat de auteur twee evangelisten aan het woord: Lucas en Matteüs. Ze praten over Jezus en vinden dat al die verhalen niet verloren mogen gaan. Daarom proberen ze ze samen neer te schrijven, zodat ze bewaard kunnen blijven en nog veel verteld kunnen worden. Ze vertellen wat ze zelf meegemaakt hebben, of wat ze hebben horen vertellen.

Deze bijbelverhalen lezen erg vlot en komen eigentijds over. De auteur benadrukt geregeld dat de oorspronkelijke bijbelteksten verhalen waren die aangepast waren aan de geest van de tijd. Dat probeert hij bij elk verhaal te verduidelijken, om zo aan te tonen dat de bijbel verhalen bevat die een boodschap hebben. Het is aan de lezer om er de juiste boodschap uit te halen, de juiste sfeer te vinden en niet verloren te lopen in details. De lezer moet de poëzie uit het verhaal vinden, de verhaaltaal ontcijferen. Om de verhalen te begrijpen moet je de beelden van die tijd kennen. Zo probeert hij de verhalen te verduidelijken en toegankelijk te maken. Iets waar hij heel goed in geslaagd is.
‘Moet je horen’ is de (enigszins ingekorte) bundeling van ‘Het land onder de regenboog’, ‘De profeet in de vis’ en ‘Koning op een ezel’.

 

Mik Ghys
januari 2012 


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:01 februari, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012