· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Witte kat

 Reeks:

 

 Auteur:

 Holly Black

 Aantal blz.

 305

 Illustrator:

 (omslag) Marieke Oele

 ISBN:

 9789047517009

 Uitgever:

 Van Goor

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 Engels: Ineke Lenting

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 White Cat

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 bijzondere gave, vloek, avontuur, familie

 Prijs: €

 18,99

 

 

Cassel is lid van een familie van vloekwerkers – mensen die door één aanraking iemand kunnen manipuleren, in goede en in kwade zin. Cassel is geen vloekwerker, maar heeft drie jaar geleden zijn vriendinnetje Lila vermoord. Sindsdien probeert hij onopvallend te leven. Hij krijgt vreemde dromen waarin een witte kat hem om hulp vraagt. Ook in zijn omgeving gebeuren vreemde zaken. Cassel wil er het zijne van weten, maar dat is niet gemakkelijk, want iedereen kijkt hem op de vingers. Hij komt tot een onthutsende ontdekking die hem in groot gevaar brengt.

Het is erg moeilijk om zich in dit verhaal in te leven. Niet in de eerste plaats omdat de ‘vervloekingen’ moeilijk te bevatten zijn, maar evenzeer door de onsamenhangende gebeurtenissen die de lezer heel erg in de war brengen. Uiteindelijk vallen alle puzzelstukjes wel op hun plaats, maar daarvoor wordt van de lezer wel een bijzondere inspanning gevraagd om door te bijten.
Het verhaal is ook niet erg spannend - al heeft het verhaal een intrigerend begin - en heeft ook bijna geen vaart wat niet bevorderlijk is om de lezer te blijven boeien. Door de uitgebreide beschrijvingen van manipulaties en zijlijnverhalen wordt het geheel ingewikkeld en blijft de aandacht niet behouden.
Niets blijkt te zijn wat het lijkt en Cassel maakt een aantal veronderstellingen of trekt conclusies uit gebeurtenissen die de lezer niet altijd logisch overkomen.
Hij wordt door zijn broers erg in de gaten gehouden en ‘bewerkt’ maar hij kan dat omzeilen door allerlei ‘foefjes’ en komt zodoende achter de waarheid.
In de slotgebeurtenissen worden de manipulaties nog versterkt zodat die het verhaal bijna helemaal verstikken.
Een onnodig ingewikkeld verhaal dat door zijn minutieuze beschrijvingen en trage evolutie verzandt en de lezer niet geboeid kan houden.

 

Pol Van Damme
januari 2012


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:13 januari, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012