· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Scorpia Rising

 Reeks:

 Alex Rider

 Auteur:

 Anthony Horowitz

 Aantal blz.

 340

 Illustrator:

 (omslag) Studio Clavis

 ISBN:

 9789044816617

 Uitgever:

 Clavis

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 Engels: Frieda Daelemans & Tine Poesen

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 Scorpia Rising

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 spionage, misdaad, avontuur

 Prijs: €

 19,95

 

 

De misdaadorganisatie Scorpia wil zijn aanzien terug opwaarderen nadat Alex Rider hen enkele malen in het zand heeft doen bijten. Daarvoor wordt een minutieus plan opgezet waarin Alex ongewild een belangrijke rol zal spelen.
Na een aanslag op Alex in zijn school wil MI6 hem een tijdje naar het buitenland overbrengen. Zonder het te weten brengt MI6 Alex daarmee in gevaar. En de val sluit zich.

Dit is het negende en – volgens een nawoord van de auteur – laatste avontuur van Alex Rider als jeugdige spion van MI6. Is het misschien net daarom dat in dit verhaal enkele ongeloofwaardige elementen voorkomen?
Want al van bij het uitzetten van de krijtlijnen van de valstrik voor Alex fronst een aandachtige lezer toch enkele keren ernstig de wenkbrauwen. De reden waarvoor Scorpia in actie komt, is eerlijk gezegd vergezocht en onwaarschijnlijk. De auteur heeft enkele  elementen uit vorige avonturen in dit verhaal laten samenkomen en dat is een weinig gelukkige keuze geweest. Zo is er een jongen die Alex wel rauw lust (uit één van de vorige verhalen) die een onwaarschijnlijke en ongeloofwaardige ontsnapping uitvoert.
Het verhaal is al honderd pagina’s ver vooraleer Alex – spectaculair, dat wel – eindelijk in het verhaal komt. Dan maken zowel Alex als MI6 enkele ‘beginnersfouten’ die deze dienst en jonge spion onwaardig zijn. Bij het slot blijkt er een blunder van formaat te zijn begaan door een normaal gezien feilloze organisatie; iets wat hun reputatie eveneens onwaardig zou moeten zijn.
Net als de vorige delen van Alex Rider heeft dit verhaal heel veel vaart en wordt het minutieus beschreven door de rasverteller die Horowitz is. Maar enkele verhaalfouten en irriterende fouten in de vertaling vergallen echter af en toe het leesplezier.
Wat dus een denderend sluitstuk had moeten zijn van Alex Rider wordt met dit verhaal toch enigszins te niet gedaan door enkele slordigheden (te snel?, te ondoordacht?, te onaandachtig?). Dat is bijzonder jammer voor deze uitermate sterke reeks en zijn talloze fans.

 

Pol Van Damme
januari 2012


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:13 januari, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012