· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Het stormschip

 Reeks:

 Skyland

 Auteur:

 David Carlyle

 Aantal blz.

 322

 Illustrator:

 Iacopo Bruno

 ISBN:

 9789054617440

 Uitgever:

 Bakermat

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 Italiaans: Versis

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 Skyland – La Nave della Tempeste

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 toekomst, SF, avontuur, vriendschap

 Prijs: €

 17,95

 

 

In het jaar 2078 staat de wereld dichter bij het einde dan ooit. Wetenschapster Lily legt de resultaten van haar onderzoek vast op computer en zendt die door naar een betrouwbaar persoon.
In het jaar 2251 bestaat de aarde enkel nog uit losse eilanden die in de atmosfeer drijven. Valerie en Lorenzo hebben zich aangesloten bij de rebellen tegen de heerschappij van de Bol. Zij hebben elementen van het oude onderzoek van wetenschapster Lily en trachten deze nu te ontcijferen. Kunnen ze het geheim van Skyland ontsluieren en uit de handen van de Bol blijven?

Dit is het vervolg op ‘Eilanden in de wind’; het eerste deel uit deze serie. Na de gebeurtenissen uit het eerste verhaal gaat de zoektocht naar water en naar het geheim van Skyland verder. Het zal Valerie en Lorenzo dichter bij elkaar brengen maar hen ook uit elkaar drijven. Deze romantische nevenintrige wil de menselijke en emotionele kant van het verhaal versterken. Toch blijft het avontuur in die verre toekomst de hoofdbrok van het verhaal. De tijdsprongen van 2078 naar 2251 en omgekeerd zitten nu logischer in elkaar dan in het eerste deel. De lezer weet nu beter hoe de vork in de steel zit en kan zich daardoor beter inleven in het verhaal. De spanning wordt opgebouwd naar een hoogtepunt in het slot van het verhaal waarbij beide verhaallijnen elkaar ontmoeten. Het verhaal heeft heel wat meer vaart dan het eerste deel en blijft boeiend tot aan het slot. In een lange epiloog komt het romantische aspect van het verhaal heel uitgebreid aan bod, wat al een aanzet geeft naar een volgend deel van de serie.
Zodra de lezer mee is in het verhaal van de los drijvende eilanden die de ‘wereld’ vormen, wordt het verhaal veel beter begrijpbaar; dit kwam in het eerste deel veel minder duidelijk over. Daarnaast mag de lezer niet te diep nadenken over de technologische tegenstellingen die zich voordoen. Men beschikt in 2251 enerzijds over een hoge technologie maar anderzijds blijkt men heel wat gekende technologie uit 2078 te zijn verloren. Soms worden beide in tegenstrijd met elkaar gebruikt.
Dit tweede deel bevat een boeiend en spannend verhaal met een groter romantisch aspect dan in het eerste deel.
Van ‘Skyland’ bestaat ook een tv-animatiereeks. Die heeft buiten de datering en het gebruik van de drijvende eilanden weinig gemeen met de verhalen in boekvorm. Zij richt zich tot een jonger publiek en heeft een heel andere invalshoek.

 

Pol Van Damme
januari 2012


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:13 januari, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012