· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Slaap nu, Ninette (+CD)

 Reeks:

 

 Auteur:

 Bas Bogaerts, Eva Schampaert

 Aantal blz.

 40

 Illustrator:

 Julie Tavernier

 ISBN:

 9789020998917

 Uitgever:

 Lannoo

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 3

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 slaapliedjes, erfgoed, muziek

 Prijs: €

 19,99

 

 

Voor hun vorige boek rond slaapliedjes, Ninna Oh, doorkruisten beide auteurs tal van landen rond de Middellandse Zee. Deze keer zochten zij het dichter bij huis in Vlaanderen en Nederland.
Beide boeken komen voort uit het project 'Lullabies, a journey through common heritage' van '
Playing The Past', een vzw die zich bezighoudt met de visualisatie en de ontsluiting van cultureel erfgoed. Aan dit project is ook een website verbonden: www.slaapkindjeslaap.be

De recensie van het vorige boek besloten we met 'Mogen we hopen op een vervolg? Want dit smaakt naar nog!'. Op dat vervolg mogen we ons nu dus verheugen.
En weerom krijgen we hier een bonte verzameling slaapliedjes te horen en te zien. Verloren liedjes die niet vergeten mogen worden. Deze keer uit onze eigen contreien.
De meeste liedjes ken ik zelf niet. Het is dus niet gelogen dat het hier om vergeten liedjes gaat. Of om een bijna verdwenen traditie (het zingen van slaapliedjes) die nieuw leven wordt ingeblazen.
22 liedjes worden gezongen en verbeeld in retro-getinte illustraties.
Op de cd hoor je de slaapliedjes in de originele versie of bewerkt. De originele versies worden gezongen zonder franje en ongepolijst. Zij klinken zoals slaapliedjes moeten klinken: a capella, zacht en fragiel.
Maar om het niet alleen bij het oude te houden, vroegen de makers  aan gerenommeerde artiesten om liedjes te bewerken. Dit levert verrassende resultaten op van Free Souffriau, Jan De Wilde, Gabriel Rios, Zap Mama, Freddy Massamba, en vele anderen.
De voortdurende afwisseling van originele en bewerkte liedjes houdt het geheel boeiend. Je luistert en herluistert en ontdekt telkens weer nieuwigheden.
De makers lieten niets aan het toeval over en zorgden voor een verzorgde uitgave die je graag bekijkt en herbekijkt.
De teksten van de vele liedjes staan netjes afgedrukt op paginavullende collages die een rust uitstralen die perfect bij slaapliedjes past. De zachte tinten, de speelse foto's en tekeningen als snuisterijen 'uit de oude doos', het zijn stuk voor stuk mooie plaatjes die je aandacht opeisen.

Kortom, dit is weer een aantrekkelijke aanrader voor al wie ons erfgoed een warm hart toedraagt, voor al wie graag slaapliedjes zingt en hoort, voor wie houdt van mooie prentenboeken met een warme boodschap, ... Voor iedereen!

 

Eric Vanthillo
januari 2012


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:12 januari, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012