· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Meisje van Mars

 Reeks:

 Slash

 Auteur:

 Anna Woltz, Vicky Janssen

 Aantal blz.

 160

 Illustrator:

 Ron van Roon Studio (omslag)

 ISBN:

 9789045112930

 Uitgever:

 Querido

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 genderdysforie, opgroeien, puberteit

 Prijs: €

 12,95

 

 

“Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus. Tussen Mars en Venus ligt maar één planeet: de Aarde. Dus ik ben thuis. Eigenlijk ben ik de normaalste.”
Deze uitspraak typeert Evy, het hoofdpersonage van dit verhaal, helemaal. Vrank en vrij en niet op haar mond gevallen.
Geboren als Evert in het lichaam van een jongen voelt zij reeds op haar vierde dat er iets niet klopt. De film van de kleine zeemeermin brengt haar in een roes. Heel wat jaren later, als ze op de camping de film 'Splash' ziet, is ze helemaal  van de kaart. Dit wil zij ook: zeemeermin zijn. En als dat niet kan, dan gewoon een meisje.
Zo begint een heel proces dat niet van een leien dakje loopt. De twijfels, de pogingen tot meisje-zijn, het verkleden, de pesterijen, de familie, de vriendschappen, het niet begrijpen, het aanvaarden, de hormonenkuren en de operaties, enz. ...
Het eindpunt van dit soms turbulente proces vat zij best samen in één slotzin: “Ik ben Evy en ik ben gelukkig.”

Dit verhaal is uitgegeven in de Slash-serie, waarin al dan niet gerenommeerde auteurs het waar gebeurde levensverhaal van een jongere optekenen na een intense samenwerking: de jongere als verteller en de ander als schrijver.
Wat hier opvalt is de openhartigheid waarmee beiden hun verhaal vertellen en/of neerschrijven. Zij winden er geen doekjes om, waardoor je als lezer intens meevoelt met Evy. Haar strijd om te zijn wie zij echt wil zijn komt logisch voort uit haar drang. Het is geen keuze maar een noodzaak. Deze noodzaak voel je ook stevig in het verhaal. Het laat je niet los, het grijpt je aan. En achteraf verandert het je wereldbeeld (voor een stukje).
De vele korte hoofdstukken worden van elkaar gescheiden door tips waarin je duidelijk de stem van Evy hoort en voelt. Over hoe je je piemel kan doen verdwijnen in je broek, over hoe om te gaan met al die pesterijen, over die vervelende adamsappel die haar stevig in de weg zit, over het mogen zijn van een kreng, over dromen bij het zolderraam, over de hunker naar glitter en glamour, enz. Stuk voor stuk persoonlijke uitlatingen met de nodige humor.
Deze verrassende interventies geven lucht aan het verhaal.
En om het helemaal compleet te maken, eindigt het boek met een nawoord van de auteur waarin je verwezen wordt naar internet voor meer informatie over
genderdiversiteit.
Kortom, een verrassend en openhartig boek dat lekker wegleest over een niet zo voor de hand liggend thema.

 

Eric Vanthillo
januari 2012


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:12 januari, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012