· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Kruistocht

 Reeks:

 

 Auteur:

 Linda Press Wulf

 Aantal blz.

 214

 Illustrator:

 (omslag) Spaansenmedia

 ISBN:

 9789026620980

 Uitgever:

 Callenbach

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 Engels: Hannie Tijman

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 Crusade

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 Kinderkruistocht, geloof, vertrouwen

 Prijs: €

 14,95

 

 

Frankrijk, 1212. Robert is een jongen die door een lelijke val een vreselijk litteken in zijn gelaat heeft en daardoor op weinig mededogen moet rekenen. Hij leeft dan ook meer in de kerk en kent er alle gebeden en gezangen. Hij komt onder de hoede van een strenge abt die in Robert een belangrijke kerkelijke taak ziet weggelegd.
Georgette woont op het platteland en zorgt er voor haar vader en haar driftige broer. Zij vindt een warm onderkomen bij de pastoor van het dorp die haar verhalen vertelt en leert schrijven en lezen. Beide jongeren komen in de ban van Stefanus, een begeesterende jongen die kinderen oproept tot een kruistocht naar het Beloofde Land om het te redden van de ongelovigen. Het draait echter op een fiasco uit. Hoe geraken Robert en Georgette ooit terug thuis?

In een nawoord verantwoordt de auteur wat er van het verhaal waar gebeurd kan zijn en waar ze zo vrij geweest is dingen aan te passen of te verzinnen. Dat is niet erg bevorderlijk voor de geloofwaardigheid van het geheel.
Daarnaast schept de auteur een heel erg romantisch beeld van de levensomstandigheden in die periode. En bovenal wil de auteur het diep gewortelde en onaantastbare christelijke geloof bij deze jongeren in de kijker zetten. Iets wat bij een nuchtere jongere uit de 21ste eeuw niet vanzelfsprekend overkomt.
In plaats van een verschoppeling van de maatschappij te zijn, lijkt Robert een bevoorrechte plaats te krijgen dank zij zijn kennis van het Latijn en zijn bijzondere verstand. Ook blinkt hij uit in een rotsvast geloof en strikte rechtvaardigheid. Op het einde van het verhaal heeft hij een bijzonder moderne kijk op het Geloof, iets wat ondenkbaar was in die 13de eeuw.
Ook Georgette krijgt een bevoorrechte plaats bij de pastoor van haar dorp, terwijl ze eigenlijk een eenvoudig boerenmeisje is dat de huishoudelijke taken in hun hutje als hoofdtaak heeft. Toch ziet zij kans om te leren lezen en schrijven zonder daarvoor te moeten betalen.
Ongelukken, ziektes, hongersnood en talrijke gestorven kinderen tijdens de tocht doorheen Frankrijk, beproeven Robert en Georgette wel maar doen hun geloof nooit wankelen.
Hoewel de kinderkruistocht uit duizenden kinderen bestaat, blijft de auteur enkel doorheen de ogen van Georgette en Robert het verhaal vertellen. Het wordt de opmerkzame lezer ook al snel duidelijk waar het schoentje wringt en zodoende wordt de afloop voorspelbaar.
Het thema van dit verhaal vindt de lezer ook terug in de klassieker van Thea Beckman ‘Kruistocht in spijkerbroek’.

 

Pol Van Damme
januari 2012


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:12 januari, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012