· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Jules, een verborgen jongen

 Reeks:

 

 Auteur:

 André Boesberg

 Aantal blz.

 206

 Illustrator:

 (omslag) Clayton Bastiani-Trevillion Images

 ISBN:

 9789020998108

 Uitgever:

 Lannoo

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 

 AVI:

 8

 Thema’s:

 WO II, joden, onderduiken, verzet

 Prijs: €

 13,99

 

 

Jules is twaalf jaar als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Hij is joods en woont in Dordrecht. In de eerste jaren is het voor hem eerder spannend dan bedreigend. Tot zijn vader een oproepingsbrief krijgt. Met de hulp van de huisbaas ‘verdwijnt’ het gezin van Jules. Van dan af is alles anders.

Dit verhaal is gebaseerd op ware feiten. Jules is een tijdgenoot van Anne Frank en net als zij houdt hij een dagboek bij. Het verschil zit hem in de plaats waar Jules woont, dicht bij de Biesbosch waar Jules met zijn vriend Jaap wel eens gaat zeilen en waar een vriend van Jaap verblijft. Jules vermoedt dat ze verzetstrijders zijn, maar dat wil Jaap niet toegeven.
Het probleem met dit verhaal is dat het al eens verteld is door Jules’ tijdgenoot Anne Frank in een meer dramatische versie. Daardoor verliest dit verhaal veel van zijn sterkte. De auteur heeft dit trachten op te vangen door het verhaal halverwege te laten beginnen, als Jules vader de oproepingsbrief krijgt. Daarna krijgt de lezer wat er aan vooraf ging om dan weer aan te pikken als het gezin is ondergedoken.
Daarnaast is dit verhaal geschreven lang nadat het zich heeft afgespeeld en met de kennis die de auteur heeft over dit verleden, waardoor een aantal elementen die nu gekend zijn toen niet aan de orde waren maar door de auteur wel aangehaald worden. Jules lijkt in eerste instantie ook vrij naïef aan te kijken tegenover het gebeuren en het onderduiken komt ook eerder saai dan zenuwslopend over.
De vraag rijst dan ook of dit boek nog iets meer bijbrengt over dit verleden of enkel een vlot lezend en eerder avontuurlijk verhaal bevat.
Het zal aan de lezer zijn om dit uit te maken.

 

Pol Van Damme
januari 2012


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:12 januari, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012