· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 WOW! De avontuurlijkste encyclopedie
 over alles

 Reeks:

 

 Auteur:

 (Hoofdredactie) Julie Ferris

 Aantal blz.

 303

 Illustrator:

 

 ISBN:

 9789000302628

 Uitgever:

 Van Holkema & Warendorf

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 Engels: P. de Boer, P. Heukels, R. de Ridder

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 Wow!

 AVI:

 

 Thema’s:

 encyclopedie

 Prijs: €

 15,00

 

 

Dit informatief boek in groot formaat is opgedeeld in 9 hoofdthema’s: natuur, menselijk lichaam, wetenschap en technologie, ruimte, aarde, landen en volkeren, geschiedenis, kunst en cultuur. Daarna volgt nog een hoofdstuk: ‘En nog dit’ met allerlei weetjes over deze hoofdthema’s. Een register en een verantwoording vervolledigen het boek.

Het boek is erg verzorgd uitgegeven, wat van de oorspronkelijke uitgeverij Dorling Kindersley kan verwacht worden. Onder elk hoofdthema vallen een groot aantal onderwerpen die elk een dubbele bladzijde beslaan. Soms moet het boek een kwart gedraaid worden omdat men daar ‘in de hoogte’ heeft gewerkt. Een korte inleiding in grote letter begeleidt een ontelbaar aantal illustraties en foto’s waarbij telkens nog een korte uitleg wordt gegeven. Het aanbod is zo groot dat er nauwelijks dieper kan ingegaan worden op een bepaald onderwerp. De achterflap vermeldt dan ook dat je in dit boek niet uitgekeken raakt. Dat klopt wel. De lezer is meer kijker dan lezer en pikt doorheen het grote aanbod kleine items mee over bepaalde onderwerpen. Wil hij/zij meer informatie dan zal er naar ander materiaal moeten worden uitgekeken.
Net zoals in WOW! – Dieren worden een aantal onderwerpen geïllustreerd  in een bepaald kader. Zo staan foto’s van kometen in stukjes fotoclichés, wordt het skelet in röntgenfoto’s weergegeven, staat informatie over bloed op zakjes voor bloedtransfusies of zitten weekdieren in een groot aquarium. Door deze afwisselende manier van weergeven blijft de lezer/kijker geboeid en wordt hij/zij uitgenodigd om telkens nog een blad om te slaan om daar weer heel andere dingen te ontdekken.
Het enige minpunt aan dit boek is de zachte kaft. Een boek van dit formaat en gewicht verdiende een harde kaft.
Boeiend kijk- en informatieboek waarin de weetgierige jongere een massa weetjes kan opsteken.

 

Pol Van Damme
november 2011


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:11 januari, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012