· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 In deze boom

 Reeks:

 

 Auteur:

 Katarina Kieri, Per Nilsson

 Aantal blz.

 215

 Illustrator:

 (omslag) Anton Feddema

 ISBN:

 9789047514541

 Uitgever:

 Van Goor

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 Zweeds: Bernadette Custers

 Leeftijd:

 + 15

 Originele titel:

 I det här tradet

 AVI:

 

 Thema’s:

 jongeren, opgroeien, eenzaamheid, leven

 Prijs: €

 15,99

 

 

Twee auteurs, twee hoofdpersonages: Katarina Kieri en Per Nilsson, beiden Zweedse top-auteurs van crossover romans die zowel jongeren als volwassenen aanspreken, bundelen hier hun krachten tot een aangrijpende roman over het niet zo gemakkelijke leven van 2 opgroeiende jongeren: Jacob (17) en Siri (16).
Beiden voelen zich eenzaam en onbegrepen. Zij voelen zich allebei gekwetst door gebeurtenissen uit het verleden en hebben allebei de grootste moeite om helder te communiceren.
Jacob mist een vaderfiguur in zijn leven en ligt voortdurend overhoop met zijn oudere broer John, waarrond een mist hangt van iets uit het verleden.
Siri mist beide ouderfiguren en heeft zich sinds de scheiding van haar ouders in stilzwijgen gehuld. Haar moeder kijkt niet naar haar om en haar vader, om wie ze echt wel geeft, is alcoholverslaafd.
De levens van beide jongeren  lopen naast elkaar en raken elkaar fijntjes omdat zij in hetzelfde dorp wonen, omdat zij naar dezelfde school gaan, maar vooral omdat de vader van Siri in hetzelfde blok woont als Jacob en zijn familie.
Zij merken elkaar voortdurend op, maar praten nooit met elkaar. Hij noemt haar 'het vogelmeisje', zij noemt hem 'de dwaaljongen'.
Beide levens evolueren, vooral door harde confrontaties en ruzies. Tal van misverstanden leiden tot ingrijpende gebeurtenissen.

Om beurten lees je in korte hoofdstukken de verhalen van beide personages chronologisch. Dat van Siri in de ik-vorm, dat van Jacob in de hij-vorm. Dat is in het begin wel even wennen. Maar eens je aan het lezen geslagen bent, de raakpunten helder worden en de figuren elkaar kruisen, word je door beide verhalen gegrepen.
Mondjesmaat worden tal van geheimen prijsgegeven en nodige info achter de hand gehouden. Dat schept een subtiele spanning die je doet doorlezen.

 

Eric Vanthillo
november 2011


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:03 december, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2011