· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 De ogen van Sitting Bull

 Reeks:

 

 Auteur:

 Mireille Geus

 Aantal blz.

 127

 Illustrator:

 (omslag) Philip Hofman

 ISBN:

 9789047703884

 Uitgever:

 Lemniscaat

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 

 AVI:

 8

 Thema’s:

 familie, grootmoeder, dementie

 Prijs: €

 14,95

 

 

De oma van Valentijn moet tijdelijk bij hem komen inwonen omdat ze vergeetachtig wordt. Ze krijgt bovendien Valentijns kamer en hij moet het stellen met een matras in zijn ouders slaapkamer. Valentijn vindt het maar niks. Hij wil dat oma zo snel mogelijk naar het rusthuis kan. Eigenlijk kent hij zijn oma niet echt goed. Hij leert haar een beetje beter kennen als ze samen thuis zijn. Daarbij komt hij tot een verrassende vaststelling.

Dit boek bevat een heel ontwapenend verhaal over de relatie tussen een oma en haar kleinzoon die elkaar bijzonder goed leren begrijpen en waarderen. Wilde Valentijn eerst dat zijn oma zo snel mogelijk terug vertrok, dan slaat dit volledig om als beiden elkaar leren vertrouwen en respecteren.
Het is een heel opgewekt verhaal. Het leest vlot en Valentijn en de kinderen van zijn klas worden heel herkenbaar beschreven. Ook de spontane bezorgdheid van andere kinderen voor deze grootouder komt erg geloofwaardig over.
Doorheen het verhaal wordt nog maar eens bevestigd dat kinderen en grootouders een heel goeie combinatie vormen. Ze lijken elkaar gemakkelijker te begrijpen dan ouders hun kinderen begrijpen of volwassenen hun eigen ouders. Valentijn kan ook beter met zijn oma praten over zaken die hij niet zo direct met zijn ouders zou bespreken. Het komt dan ook helemaal niet vreemd over de Valentijns oma beter naar hem luistert dan naar haar eigen zoon, Valentijns vader. De opkomende dementie van Valentijns oma is helemaal geen probleem voor hem. Beiden leren van elkaar en kunnen daardoor een wending geven aan hun leven.
Een gevoelig verhaal waarbij de ogen van Sitting Bull – een grote muurschildering in Valentijns kamer – het ijs breken tussen Valentijn en zijn oma.
Beslist de moeite waard.

 

Pol Van Damme
november 2011


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:03 december, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2011