· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Hart van goud

 Reeks:

 

 Auteur:

 Luc Descamps

 Aantal blz.

 107

 Illustrator:

 (omslag) Klaas Demeulemeester

 ISBN:

 9789059327924

 Uitgever:

 Abimo

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 13

 Originele titel:

 

 AVI:

 9

 Thema’s:

 dood, levensinstelling, levensvreugde

 Prijs: €

 12,95

 

 

Jonas is dood. Hij verongelukte tijdens de terugreis uit Frankrijk, waar hij zijn dertiende verjaardag gevierd heeft. Vanuit die ‘andere kant’ vertelt Jonas zijn kort, maar goed gevuld leven: vanaf zijn geboorte over zijn leven in zijn familie, zijn hobby’s, schoolervaringen, vrienden en beginnend pubergedrag, tot na de begrafenis. Daarna neemt hij afscheid van diegenen die zijn ‘achtergebleven’.

Het personage van Jonas krijgt de lezer het best beschreven, want Jonas zelf is aan het woord. Hij blijkt een erg sociale, bewuste jongeman te zijn, die voor iedereen goed wilde doen. Hij huppelt zorgeloos en opgewekt door het leven. Hij beschrijft zijn familie en vrienden ook als schitterende mensen.
Zelfs na zijn dood is Jonas optimistisch gestemd. Hij is niet verdrietig, cynisch, gefrustreerd  of boos. Hij overschouwt zijn leven en concludeert bij elke beschreven gebeurtenis dat het goed is geweest. Hij heeft er zich bij neergelegd dat hij een heel aantal dingen niet zal ervaren en meemaken, maar blijft daar erg nuchter onder.
Het relaas is in een gemakkelijk leesbare taal geschreven, in een eenvoudige stijl. Het is een monoloog van Jonas. En daar schuilt mogelijk het gevaar in dat de lezer niet helemaal geboeid blijft. De korte stukjes dialoog in cursieve letter komen vlotter over dan het verhalende van Jonas.

Een echt ‘emo-relaas’ met een heel erg positieve instelling over en uitstraling naar het leven.
Het nawoord van de auteur ‘kadert’ het relaas en dit geeft een meerwaarde aan het geheel.

 

Pol Van Damme
november 2011


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:26 november, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2011