· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 In het land van vergeten

 Reeks:

 

 Auteur:

 Carl Norac

 Aantal blz.

 128

 Illustrator:

 Stéphane Poulin

 ISBN:

 9789020999945

 Uitgever:

 Lannoo

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 Frans: Willy Van Doorselaer

 Leeftijd:

 + 15

 Originele titel:

 Au pays de la mémoire blanche

 AVI:

 

 Thema’s:

 onderdrukking, haat, geweld

 Prijs: €

 24,99

 

 

Een dierlijk figuur, ingezwachteld als een mummie, ontwaakt in een ziekenhuisbed. Zijn hoofd is leeg. Wit. Geen herinneringen. Honden vertellen hem van de bombus. Maar hij herinnert er zich niets van. Wie is hij?
Agenten (ook honden) geven hem papieren met daarop zijn naam en adres. Hij doolt door de stad op zoek naar zijn huis. Naar redenen en naar wat er gebeurd is. Hij ontdekt honden die de macht in handen hebben en katten die opgepakt worden. Vanuit zijn huis overschouwt hij de buurt. Er wordt geschoten. Een buurman valt van vier hoog de diepte in en stort te pletter.
Beneden op straat ontmoet hij voor het eerst de eenhoorn die hem uitverkiest. Maar waarvoor? Ondertussen gaan op straat de gevechten voort. Katten worden afgeslacht. Muren groeien vanuit het niets. Muren waar je doorheen kan, als je maar wil. Als hij de eenhoorn voor de tweede keer ontmoet, redt deze hem door de kogelregen op te vangen en zelf te sterven. Maar dan blijkt een bovennatuurlijke kracht zich van hem meester te maken. De agenten worden ontwapend en hij kan door de muur heen. Aan de andere kant vindt hij vrede. Kattenvreugde stijgt er op. Held of antiheld, dat doet er nu niet meer toe. Een verlaten tram brengt hem naar het eindstation, daar waar hij in de spiegel kijkt. Hij neemt zijn windsels af en kijkt voor het eerst in zijn eigen ogen ... Is hij een hond of een kat? Wat maakt het uit? Hij is zichzelf. En nu, in zijn derde leven, kan zijn eerste reis beginnen. Een reis naar de eeuwige terugkeer.

Dit beklijvend boek houdt het midden tussen een graphic novel en een prentenboek. Het verhaal ontspint zich als een queeste. Maar een queeste naar wat? Het geheel is omvangen door een groots mysterie. Als lezer/kijker ga je mee op stap met het hoofdpersonage en ontrafel je geheimen. Soms ontdek je een spoor, maar elk spoor leidt weer naar nieuwe sporen.
Je aandacht wordt voortdurend geprikkeld en je nieuwsgierigheid wordt op prijs gesteld. Echte antwoorden kom je nooit te weten, maar je gaat wel interpreteren. Je maakt je eigen verhaal van de gebeurtenissen, wat voor de ene lezer al boeiender is dan voor de andere.
Sommige delen worden verteld door schemerige prenten, omkaderd door fascinerende teksten, terwijl andere delen uit het verhaal puur verteld worden door prenten als in een stripverhaal zonder tekst.
De prenten zijn magistraal! Een en al duisternis die je op sleeptouw neemt. Mistig en geheimzinnig. Ze slorpen je helemaal op en doen je dwalen door het verhaal vol vragen en geheimen. Je zou ze stuk voor stuk willen inkaderen. Zo mooi en treffend.

 

Eric Vanthillo
november 2011


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:24 november, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2011