· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Ik wou

 Reeks:

 

 Auteur:

 Toon Tellegen

 Aantal blz.

 95

 Illustrator:

 Ingrid Godon

 ISBN:

 9789020996432

 Uitgever:

 Lannoo

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 portretten, wensdromen, gedachten, filosofie

 Prijs: €

 24,99

 

 

Godon tekende en schilderde 33 krachtige portretten bij elkaar, stuk voor stuk indringende hoofden met priemende ogen en verstarde uitdrukkingen. Portretten waarachter kwetsbare verhalen schuilgaan, private gebeurtenissen, vervulde en onvervulde wensen, dromen, ...

In de gehele uitgave is niets aan het toeval overgelaten. Als een kunstcatalogus vraagt dit boek om gestreeld en gekoesterd te worden. De combinatie met de kalkpapieren schutbladeren geeft het boek iets mysterieus, iets voyeuristisch. En dat is het ook, want je kijkt binnen in tal van hoofden. In hoofden van personen met een naam, wat het privégebeuren nog intenser maakt.
De paginagrote portretten in zachte kleuren en subtiele potloodstreken kijken je verweesd aan. Nergens een glimlach. Zij kijken je ongegeneerd aan met een vranke blik. Ze doen je wegdromen; ze stimuleren je verbeelding en doen je verhalen bedenken bij elk portret.
Net zoals Tellegen dat deed.
Zijn verhalen klinken als poëtische verzen. Bij elk portret werkte hij één gedachte uit tot een uitgepuurd stukje tekst dat je tot nadenken aanspoort, dat je fijntjes doet glimlachen van herkenning, dat je emotie streelt en zalft. Zijn teksten beginnen meestal met de woorden uit de titel: “Ik wou”.
Zijn onderwerpen zijn gevarieerd: over wanhoop, over sterven, over het hebben van pijn, over het redden van een vriend, over tevreden zijn over jezelf, over het hebben van een neushoorn als huisdier, ...
Het voorwoord van Annemie Leysen zet de lezer/kijker goed op weg om het werk van Godon en Tellegen te interpreteren en te kaderen.
Ook de vele kleine tekeningen of luchtige schetsen in voorzichtige potloodlijnen tussendoor zorgen voor een welkome afwisseling.

Het samengaan van de portretten met de teksten in deze uiterst verzorgde en luxueuze uitgave zorgt ervoor dat dit boek je niet onbetuigd kan laten. Je grijpt er telkens naar terug, bladert er wat in rond, kijkt een personage aan, leest een stukje tekst, en denkt na over je eigen leven, dromen, wensen, ...
Een aanrader van formaat!

 

Eric Vanthillo
november 2011


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:24 november, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2011